Sell-off στη Wall Street: Βουτιά άνω των 600 μονάδων για τον Dow Jones

Sell-off στη Wall Street: Βουτιά άνω των 600 μονάδων για τον Dow Jones

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρείες απώλειες καταγράφει στο ξεκίνημα της εβδομάδας το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις. Το sell-off, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει διττή προέλευση. Αφενός η επιδείνωση των αριθμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αφετέρου οι πρόσφατες αποκαλύψεις περί πιθανού ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από μια σειρά διεθνούς εμβέλειας τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 626 μονάδες ή κατά 2,3%, διολισθαίνοντας στις 27.000 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει πτώση κατά 1,66% στις 3.265 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει απώλειες 118 μονάδων (1,23%) και διαμορφώνεται στις 10.662 μονάδες.

Στο ταμπλό της Wall Street ξεχωρίζουν, όπως είναι εύλογο, οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων. Η μετοχή της Deutsche Bank, συγκεκριμένα, χάνει το 8,3% της αξίας της, ενώ στο 2,8% ανέρχονται οι απώλειες για τη JP Morgan. Από την πλευρά της, η μετοχή της HSBC βρίσκεται στο -5%.

Τραπεζικό σκάνδαλο (;)

Το τραπεζικό sell-off, το οποίο έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές αγορές, πυροδοτήθηκε από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), σύμφωνα με την οποία παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες είχαν εμπλακεί σε συναλλαγές για πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την περίοδο 1999 – 2017.

Η Deutsche Bank, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις της ICIJ, φέρεται να διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίου, ενώ η JP Morgan κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε αντίστοιχες συναλλαγές, αξίας 514 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, στην υπόθεση φαίνεται ότι εμπλέκονται και οι τράπεζες HSBC Holdings, Standard Chartered και Bank of New York Mellon.

Φόβοι για τον κορωνοϊό

Ωστόσο, πέραν των τραπεζών, πηγή ανησυχίας αποτελεί και ο κορωνοϊός, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής νέων πανεθνικών lockdown στην Ευρώπη «τρομάζει» τους επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις. «Φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος λόγος για την υποχώρηση των παγκόσμιων αγορών αφορά την ανησυχία για αυστηρότητα μέτρα περιορισμού στην Ευρώπη» παραδέχεται ο Ματ Μάλεϊ, επικεφαλής αναλυτής της Miller Tabak.

Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός κλάδος παραμένει σε τροχιά «διόρθωσης», με τις τιμές των μετοχών να απέχουν πάνω από 10% σε σχέση με τα πρόσφατο ιστορικό υψηλό, το οποίο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Μόνο τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, οι απώλειες ξεπερνούν το 5%. O λόγος της καθοδικής κίνησης, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνίσταται στις υψηλές αποτιμήσεις συγκεκριμένων εταιρειών του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή