«Κάποιες τράπεζες δεν έχουν μέλλον»…

«Κάποιες τράπεζες δεν έχουν μέλλον»…

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν μέλλον και θα πρέπει να αφεθούν να χρεοκοπήσουν, δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times, η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για πολύ σκληρότερη στάση από αυτή που έχει ακολουθηθεί σε γενικές γραμμές από την αρχή της κρίσης, με εξαίρεση την κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα και την ολλανδική SNSN Reaal.

Η κ. Νουί συντάχθηκε με την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, ότι προκειμένου να πειστούν οι επενδυτές πως τα τεστ αντοχής και η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού στα οποία θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες οι τράπεζες της Ε.Ε. είναι αξιόπιστα, θα πρέπει να αποτύχουν ορισμένες τράπεζες. «Πρέπει ν’ αποδεχθούμε ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν μέλλον» είπε η κ. Νουί, διαψεύδοντας τις ελπίδες ορισμένων ότι οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούσαν να διασωθούν μέσω συγχωνεύσεων. «Πρέπει να επιτρέψουμε ορισμένες (τράπεζες) να διαλυθούν με συντεταγμένο τρόπο και όχι να προσπαθήσουμε αναγκαστικά να τις συγχωνεύσουμε με άλλες τράπεζες». Η νέα επόπτις παραδέχθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συνολικά, είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που νομίζουν οι επενδυτές, ωστόσο η προειδοποίησή της ότι ορισμένες απ’ αυτές θα πρέπει να αφεθούν να χρεοκοπήσουν μάλλον θα θορυβήσει πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που σίγουρα θα προσπαθήσουν να τις διασώσουν.

Παράλληλα, η κ. Νουί δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασθενήσει ο δεσμός μεταξύ τραπεζών και κρατών και ο τρόπος που αυτό μπορεί να γίνει, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι τράπεζες να εξαναγκαστούν σε προβλέψεις για τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν. «Ενα από τα μεγαλύτερα διδάγματα της παρούσης κρίσης είναι ότι δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο χωρίς ρίσκο, οπότε και τα κρατικά ομόλογα έχουν ρίσκο. Αυτό έχει αποδειχθεί, οπότε τώρα θα πρέπει να αντιδράσουμε» είπε η κ. Νουί, παραδεχόμενη ότι η σημερινή συγκυρία ίσως να μην είναι η καλύτερη για την αλλαγή κανόνων. «Θα παραδεχόμουν ότι εν μέσω της κρίσης ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή να αλλάξουμε κανόνες, αυτό είναι πιθανό. Τούτων λεχθέντων, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότερα και ορισμένες χώρες εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια» είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος. Η κ. Νουί είναι επικεφαλής των τεστ αντοχής και από τον Νοέμβριο επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης.

«Καβγάς» για τη Hypo

Το πόσο ακανθώδες είναι το ζήτημα της χρεοκοπίας τραπεζών φαίνεται από την ανοιχτή διαφωνία μεταξύ του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών και του κεντρικού τραπεζίτη σχετικά με την τύχη της κρατικοποιημένης τράπεζας Hypo Alpe Adria. Χθες η αυστριακή κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο δημιουργίας «κακής τράπεζας» την οποία θα υποστήριζαν οι υπόλοιπες αυστριακές τράπεζες και θα απορροφούσε τα τοξικά κεφάλαια της Hypo, ύψους περίπου 19 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε ότι εξετάζεται το σενάριο νέας διάσωσης από το κράτος αλλά και ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Πάντως, αυτό το ενδεχόμενο προκάλεσε φρίκη στον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας κ. Εβαλντ Νοβότνι και την εποπτική αρχή των τραπεζών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη νέα χρεοκοπία της Hypo θα προκαλούσε κινδύνους που δεν μπορούν να προβλεφθούν και ότι θα μπορούσε να ρίξει την Αυστρία στην κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Η αυστριακή επαρχία της Καρινθίας έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ στη Hypo, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή