Εν μέσω κρίσης και λιτότητας, η αγορά έργων τέχνης καλά κρατεί, με την Κίνα να διατηρεί για τέταρτη συναπτή χρονιά τα σκήπτρα της πρώτης σε αγορές χώρας στον κόσμο. Στη διάρκεια του περασμένου έτους οι πωλήσεις έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έφθασαν παγκοσμίως στο επίπεδο ρεκόρ των 8,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση. Αναμένεται, άλλωστε, πως το τρέχον έτος θα καταγραφεί νέο ρεκόρ πωλήσεων, καθώς η αγορά έργων τέχνης φαίνεται να κατοχυρώνει τη θέση της ως ένα «πραγματικά ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές σε χαλεπούς καιρούς.
Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Artprice, εταιρεία ερευνών και βάσης δεδομένων για την αγορά έργων τέχνης που έχει έδρα στη Γαλλία. Οπως αναφέρει η Artprice, είχε προηγηθεί μια υποχώρηση της αγοράς κατά 9% το 2012, εξαιτίας κυρίως της πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, όμως, οι αγορές έργων τέχνης που πραγματοποιήθηκαν από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο έφθασαν αισίως στα 2,98 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι ΗΠΑ, που πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες έργων τέχνης συνολικής αξίας 2,93 δισ. ευρώ, υψηλότερης κατά 20% από τις αντίστοιχες του 2012. Η Νέα Υόρκη παραμένει, όμως, το «επίκεντρο» όπως τη χαρακτήρισε η Artprice, των πωλήσεων ακριβών έργων τέχνης, ενώ σε αυτήν πραγματοποιήθηκε το 39% έως 50% των δημοπρασιών το περασμένο έτος.
Οπως υπογράμμισε κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο Τιερί Ερμάν, διευθύνων σύμβουλος της Artprice, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στο κόσμο αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς έργων τέχνης. Στην τρίτη θέση έρχεται η Βρετανία με αγοραπωλησίες ύψους 1,54 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Γαλλία με 401,5 εκατ. ευρώ. Παρά την εκτίναξη των πωλήσεων, πάντως, η ανάπτυξη της αγοράς έργων τέχνης εξακολουθεί να βασίζεται στα έργα ενός μικρού αριθμού δημοφιλών καλλιτεχνών που πουλούνται σε υψηλές τιμές. Σημειωτέον ότι τον Νοέμβριο κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ το ακριβότερο έργο τέχνης, το «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ», έργο του Φράνσις Μπέικον, που πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s έναντι 103,9 εκατ. ευρώ.