Αρνητικές εκπλήξεις από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

Αρνητικές εκπλήξεις από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες επηρεάζουν αναπόφευκτα την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, όπως άλλωστε αντανακλάται σε μία σειρά πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, τα οποία αποδεικνύονται ασθενέστερα των αναμενόμενων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας διέψευσαν τις προσδοκίες της αγοράς για νέα μείωση. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τον Δεκέμβριο απρόσμενη πτώση (-0,4% μηνιαίως), ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες για τους δύο προηγούμενους μήνες (Οκτώβριος και Νοέμβριος) αναθεωρήθηκαν πτωτικά. Τα ασθενή αυτά στοιχεία δημοσιεύτηκαν στον απόηχο των ανακοινώσεων την προηγούμενη εβδομάδα για υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής δραστηριότητας ΡΜΙ τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013 (51,3), καθώς και για την αγορά εργασίας όπου οι θέσεις απασχόλησης (εκτός γεωργικού τομέα) αυξήθηκαν λιγότερο από όσο ανέμενε η αγορά για δεύτερο συνεχή μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει πιθανότητα να χάσει σε κάποιο βαθμό τη δυναμική της τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ βάσει κυρίως των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ενδεχομένως αναθεωρηθεί πτωτικά (από 3,2% ετησίως). Η δυσοίωνη αυτή υπόθεση ευνόησε τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, άλλα επηρέασε αρνητικά την πορεία του δολαρίου ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος, με τον δείκτη DXY (που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ) να υποχωρεί την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους (80.102). Εντούτοις, οι περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες υπό τη σκέψη ότι τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει, δεδομένου ότι οι αρνητικές εκπλήξεις που επιφύλαξαν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών οφείλονται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες.

Η είδηση ότι η αμερικανική Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι τον Μάρτιο του 2015, εξέλιξη που αποτρέπει την επανάληψη μιας νέας κρίσης στη χρηματοδότηση του δημοσίου, παρόμοιας με εκείνη του προηγούμενου Οκτωβρίου, ευνόησε επίσης τη διάθεση των επενδυτών. Θετικά στο κλίμα των διεθνών αγορών επέδρασαν και οι δηλώσεις της νέας επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν σε επιτροπή της Βουλής, η οποία τόνισε ότι εν απουσία αρνητικών εκπλήξεων στο μέτωπο της οικονομίας, προτίθεται να συνεχίσει τη νομισματική πολιτική του προκατόχου της για σταδιακή μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή