Ο χιονιάς του Ιανουαρίου πάγωσε την οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο χιονιάς του Ιανουαρίου πάγωσε την οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις επιβράδυνσης παρουσιάζει στην αρχή του έτους η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς μειώνονται οι λιανικές πωλήσεις ενώ αναμενόταν πως θα παρέμεναν στάσιμες και αυξάνονται οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Με εμφανή, ωστόσο, τον ρόλο της κακοκαιρίας στις εξελίξεις αυτές, οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν πως δεν ανησυχούν και προεξοφλούν αναθέρμανση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Εν μέσω εντεινόμενης κακοκαιρίας, με μεγάλα τμήματα της χώρας να εμφανίζουν πολικό ψύχος και βαρύτατες χιονοπτώσεις τον Ιανουάριο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4%. Καθοριστική ήταν η μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων και όσων καταναλωτικών ειδών πλήττονται όταν οι άνθρωποι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους: του ρουχισμού, των επιπλώσεων και των εστιατορίων. Οπως υπογράμμισε ο Χαρμ Μπαντχόλτζ, οικονομολόγος της UniCredit Research της Νέας Υόρκης, «τα τελευταία στοιχεία αναμφίβολα καταδεικνύουν πως ο ασυνήθιστα βαρύς χειμώνας πλήττει την οικονομική δραστηριότητα».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες πως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 φθάνοντας στις 339.000. Διέψευσαν, έτσι, τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς εργασίας που προέβλεπαν μείωση των αιτήσεων στις 330.000. Ωστόσο, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, που θεωρείται πιο αξιόπιστη μέτρηση των τάσεων στην αγορά εργασίας, αυξήθηκε στις 336.750 από τις 333.250 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας καταδεικνύοντας πως η αύξηση των απολύσεων είναι οριακή. Ο αριθμός των ανέργων που εξακολουθούν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά 18.000 άτομα στα 2,95 εκατ. άτομα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αναλυτές, που αποδίδουν στην κακοκαιρία την αύξηση των αιτήσεων, προειδοποιούν πως εφ’ όσον παρατείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και τρίτος συναπτός μήνας πολύ περιορισμένων προσλήψεων. Οι επενδυτές αγνόησαν, πάντως, τα στοιχεία, καθώς οι μετοχές αμερικανικών επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή