Νέα ένεση ρευστότητας 7 τρισ. γιεν προς τις ιαπωνικές τράπεζες

Νέα ένεση ρευστότητας 7 τρισ. γιεν προς τις ιαπωνικές τράπεζες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε μέσο για την ενίσχυση της οικονομίας είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αυτή τη φορά δεν προχώρησε σε μεταβολή μιας ήδη ανεπανάληπτα γενναιόδωρης νομισματικής πολιτικής που αναγγέλθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά διπλασίασε τα χαμηλότοκα δάνεια που χορηγούνται στις εμπορικές τράπεζες στα 7 τρισ. γιεν ή 49 δισ. ευρώ. Απώτερος στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να ενισχύσει τη ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία, ενθαρρύνοντας τους Ιάπωνες να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Οι Ιάπωνες είναι από τους πιο συντηρητικούς καταναλωτές σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, πυροδοτώντας εδώ και δύο δεκαετίες μια σταθερή πτώση των τιμών, με τον αποπληθωρισμό να επισκιάζει την εγχώρια ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες διατηρούν ανεκμετάλλευτη την πλεονάζουσα ρευστότητά τους, δημιουργώντας ερωτήματα για την ωφέλεια που μπορεί να υπάρξει από την παροχή δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αν δεν αξιοποιούν ήδη υπάρχοντα κεφάλαια, γιατί να δανειστούν από τις εμπορικές τράπεζες;

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύτηκε, επίσης, να διατηρήσει σταθερό τον στόχο για επέκταση της νομισματικής βάσης της κατά 60 με 70 τρισ. γιεν ανά έτος. «Εχουμε επιστρατεύσει κάθε μέσο για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνονται από την ποσοτική και ποιότητα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, συσχετίζοντας το πρόγραμμα που ακολουθείται με μια μηχανή πολλών ίππων, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Αναιμική ανάπτυξη

Οι ασθενείς ρυθμοί ανάπτυξης στην Ιαπωνία θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και την κυβέρνηση. Στο διάστημα του δ΄ τριμήνου, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%, δηλαδή κινήθηκε σε επίπεδα κατά το ήμισυ και πλέον χαμηλότερα αντί του 2,8% που προβλεπόταν από τις αγορές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα από τον Απρίλιο του 2014, όταν θα εφαρμοστεί η πρώτη αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Αναμένεται να αποτελέσει πρόσθετη πρόκληση στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει κάποια μέτρα για να δαμάσει το δημόσιο χρέος. Σήμερα, το χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 140% του ΑΕΠ όταν αυτό των ΗΠΑ φθάνει το 87% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προβλέπει, μάλιστα, ότι το χρέος της Ιαπωνίας θα αρχίσει να μειώνεται μετά την πάροδο μιας πενταετίας, ένα σενάριο που θεωρείται από τον διεθνή οργανισμό «αισιόδοξο».

Φόρος κατανάλωσης

Από τον Απρίλιο, ο φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί από το 5% στο 8%, και τον Οκτώβριο του 2015 θα φθάσει το 10%. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως έτσι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το ήμισυ στο 3,2% έως τα τέλη του 2015. Θετική εξέλιξη είναι, σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των τιμών στα φρέσκα τρόφιμα κατά 1,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή