Agence Europe: Ενημέρωση των υπουργών Εμπορίου της Ευρωζώνης για την πρόοδο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο

Agence Europe: Ενημέρωση των υπουργών Εμπορίου της Ευρωζώνης για την πρόοδο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (ΤΤΙΡ) επισημαίνει δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe αναφερόμενο σε συνάντηση στην Αθήνα, που διοργανώνεται από την ελληνική Προεδρία την Παρασκευή 28η Φεβρουαρίου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ενώ υπήρξε σταθερή πρόοδος από τον Ιούνιο του 2013, οι συνομιλίες πρέπει τώρα να ενταθούν σε ταχύτητα και να διευθετηθούν πιεστικά ζητήματα, όπως εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ την περασμένη εβδομάδα. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ή επτά μήνες, ενώ ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες κατά την εβδομάδα 10η-14η Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί την 26η Μαρτίου.

Εκτός από το κεφάλαιο που αφορά την πρόσβαση στην αγορά για τα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, ΕΕ και ΗΠΑ προετοιμάζονται για το κεφάλαιο που αφορά στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Ντε Γκουχτ η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε φιλόδοξες προτάσεις για τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις. Μαζί με τη λήψη αποφάσεων σχετικά με ένα μηχανισμό για την προστασία των επενδύσεων (αμφιλεγόμενο για την ΕΕ), τα μέρη αναμένεται να ασχοληθούν με πιο σύνθετα ζητήματα, όπως η κανονιστική σύγκλιση σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους και στους τομείς της υγείας, καθώς και της υγείας των φυτών.

Οι υπουργοί θα έχουν επίσης πρόγευμα εργασίας με θέμα την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων/ονομασιών προέλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ονομασίες, σύμβολα ή λογότυπα για τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή περιφέρεια, η χρήση των οποίων εγγυάται μια ορισμένη υψηλή ποιότητα ή φήμη για το εν λόγω προϊόν. Η ΕΕ διαθέτει κανονισμό σχετικά με την προστασία και την προώθηση των γεωγραφικών ενδείξεων και των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης στην εσωτερική αγορά και επιδιώκει να επεκτείνει την προστασία αυτή σε διεθνές επίπεδο και στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Μέχρι στιγμής, μόνο τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν παγκόσμια προστασία στο πλαίσιο του ΠΟΕ και ένας από τους σκοπέλους του Γύρου της Ντόχα είναι το θέμα της παροχής προστασίας από τον ΠΟΕ στις γεωγραφικές ενδείξεις.

ηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή