ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδος της τιμής του χρυσού λόγω ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία

Ανοδος της τιμής του χρυσού λόγω ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία

Η αυξανόμενη απειλή πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναστάτωσε τις αγορές και ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν πιο ασφαλή καταφύγια, με τα χρηματιστήρια μετοχών να καταγράφουν μεγάλες ζημίες και την τιμή του χρυσού να αυξάνεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 1,53%, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στ0 1,58%. Η τιμή του χρυσού αυξάνεται κατά 1,85% στα 1.345,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ άνοδο 1,86% σημειώνει και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ που έφθασε τα 111,10 δολάρια το βαρέλι.

Καθώς ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος μετά την εισβολή στην Κριμαία, τα σχόλια του Προέδρου Πούτιν το Σαββατοκύριακο ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να εισβάλει στην υπόλοιπη Ουκρανία θεωρήθηκαν από το Κίεβο ως κήρυξη πολέμου. Τα γεωπολιτικά κύματα από τις δηλώσεις αυτές, περιλαμβανομένης και της καταδίκης (της ρωσικής εισβολής) από την ομάδα των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών (G 7), έφθασαν στις αγορές, πλήττοντας περισσότερο τα ρωσικά επενδυτικά μέσα και αναγκάζοντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 7%. Το ρωσικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατακόρυφα 9% στο σημερινό άνοιγμα, ενώ το ρούβλι υποτιμήθηκε 2% και διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Κανένα μεγάλο περιφερειακό χρηματιστήριο δεν απέφυγε τις μαζικές πωλήσεις, καθώς όλα κατέγραφαν απώλειες μεγαλύτερες από 1% και ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX επλήγη ιδιαίτερα, υποχωρώντας 2,5%. Είχε προηγηθεί η υποχώρηση των ασιατικών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) να καταγράφει ζημιές 0,9% και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei ζημιές 1,4%.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη διάθεση αποστροφής του κινδύνου των επενδυτών είχαν ο χρυσός, τα γερμανικά ομόλογα και το ιαπωνικό γεν και άλλα νομίσματα που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αυξημένης έντασης, ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε από τις προοπτικές για τη ζήτησή του. Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία επίσης βάρυναν τις αγορές, καθώς ένας δείκτης αγορών διευθυντών υποδήλωσε ότι ο κινεζικός μεταποιητικό τομέας συρρικνώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,3771 δολάρια, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται ότι είναι ευάλωτη εξ αιτίας της εξάρτησής της από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, μέρος του οποίου έρχεται μέσω της Ουκρανίας. Η ανησυχία ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις ροές αερίου εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω και η προοπτική της αύξησης της ζήτησης σε περίπτωση πολέμου, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Πέραν της ανησυχίας για μία ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, δεν ήταν σαφές εάν η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να διασφαλίσει κεφάλαια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.