ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: 34 συλλήψεις «μαφιόζων» στο Μιλάνο

italia-34-syllipseis-mafiozon-sto-milano-2010034

Η αστυνομία στο Μιλάνο προχώρησε σήμερα σε συνολικά 34 συλλήψεις προσώπων τα οποία φέρονται ότι ενέχονται σε δίκτυο τοκογλυφίας και ξεπλύματος χρήματος της Ντράνγκετα, της μαφίας της Καλαβρίας.

Το δίκτυο αυτό, που αποτελούσε ουσιαστικά μια παράτυπη «τράπεζα» του οργανωμένου εγκλήματος, όπως σχολιάζεται σε δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, έδρευε στην περιοχή Μπριάνσα, λίγο έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα. Η βασική δραστηριότητα του δικτύου αυτού ήταν να ξεπλένει μεγάλες ποσότητες χρήματος επιχειρηματιών που φοροδιέφευγαν, καθώς και να δανείζει επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες.

Ένας από τους βασικούς τρόπους ξεπλύματος ήταν η αγορά μετοχών ανυποψίαστων, συνήθως εύρωστων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, πέραν της σύστασης εταιρειών-βιτρινών.

Δημοσιεύματα φέρουν ως το κύριο πρόσωπο στην οργάνωση της «τράπεζας της μαφίας» αυτής τον Τζουσέπε Πενσαμπένε, ο οποίος φέρεται να ήταν διακεκριμένος τοκογλύφος και «λογιστής» της Ντράνγκετα.

Στους συλληφθέντες, αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, εκτός από φερόμενους ως μαφιόζους συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον δέκα επιχειρηματίες οι οποίοι κατηγορούνται για υλική στήριξη του οργανωμένου εγκλήματος και συνεργασία με την μαφία.

Σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη πρόκειται για «νέα μαφία», η οποία πλέον μεταναστεύει στις παραγωγικές βόρειες περιφέρειες της χώρας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)