Φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ, αύξηση φόρων στους πλούσιους

Φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ, αύξηση φόρων στους πλούσιους

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στην καταπολέμηση της φτώχειας επιθυμεί να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους Αμερικανούς και φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όσους δεν διαθέτουν και φοροαπαλλαγές για φοιτητές.

Μετά την καθολική ασφάλιση, η μείωση της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας αναδεικνύονται σε κύριο θέμα της οικονομικής πολιτικής Ομπάμα και Δημοκρατικών εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Παράλληλα ο κ. Ομπάμα θέλει ν’ αντικρούσει τη μομφή ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά το 2009 έχει ευνοήσει σχεδόν αποκλειστικά τους ήδη πλούσιους Αμερικανούς. Ο κ. Ομπάμα αποκάλυψε χθες τον προϋπολογισμό, ύψους 3,9 τρισ. δολαρίων, για την ερχόμενη τετραετία προτείνοντας νέες φοροαπαλλαγές για φτωχές οικογένειες και προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους Αμερικανούς εργάτες. Οκτώ μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για Βουλή και Γερουσία, οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμούν ν’ αναδείξουν πόσο αντίθετη είναι η πολιτική τους σε σχέση με των Ρεπουμπλικανών και να προσφέρουν ένα ακόμη όπλο εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ ενός μικρότερου κράτους με πιο περιορισμένο ρόλο, αναμένεται να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό και να καταρτίσουν δικό τους. Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται δαπάνες περίπου 302 δισ. δολαρίων την ερχόμενη τετραετία για έργα υποδομής, ενώ περικόπτεται κατά 25 δισ. δολάρια ο προϋπολογισμός για αγορές όπλων και για έρευνα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ εφέτος και στο 3,1% το 2015. Το έλλειμμα ανερχόταν στο 9,9% του αμερικανικού ΑΕΠ όταν ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Ομπάμα το 2009. Η σημαντική μείωσή του τα επόμενα χρόνια οφείλεται τόσο στην έντονα υποστηρικτική και επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολούθησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, αλλά και στη λιτότητα που εφαρμόστηκε αυτόματα το 2013 εξαιτίας των διαφωνιών στο Κογκρέσο.

Η ήδη υπάρχουσα φοροαπαλλαγή για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα προτείνεται να επεκταθεί και σε όσους δεν έχουν παιδιά αλλά και σε νέους εργάτες, κίνηση που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα βγάλει εκατομμύρια Αμερικανούς από το καθεστώς φτώχειας στο οποίο ζουν. Ο κ. Ομπάμα προτείνει τη δημιουργία αποταμιευτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος για τα περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διαθέτουν ήδη και νέες φοροαπαλλαγές που αναμένεται να μειώσουν τα έξοδα που καταβάλλουν 11,5 εκατομμύρια οικογένειες και σπουδαστές προκειμένου να λάβουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η φορολογία των πλουσιότερων Αμερικανών θ’ αυξηθεί κατά 598 δισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία. Στο ίδιο διάστημα προτείνεται να δοθεί πακέτο ύψους 43 δισ. δολαρίων ως κίνητρα για έρευνα στη βιομηχανία και δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων «πράσινης» ενέργειας.

Το Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει όριο δαπανών για τα οικονομικά έτη 2014 και 2015 (1,012 και 1,014 τρισ. δολάρια αντίστοιχα) μετά την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πέρυσι τον Οκτώβριο, η οποία είχε οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Πολ Ράιαν, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2012 και πιθανός υποψήφιος για τις εκλογές του 2016, επιθυμεί να ξανασχεδιαστούν περίπου 100 προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας διότι όπως λέει ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εξαρτώνται από τα επιδόματα και όχι την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας. «Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα μετρούσαμε τη συμπόνοια μας μετρώντας πόσα ξοδεύουμε αντί να μετράμε πόσους ανθρώπους γλιτώσαμε από τη φτώχεια», είπε χθες ο κ. Ράιαν. «Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τι κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ν’ αναρωτηθούμε: αποδίδει;», προσέθεσε ο κ. Ράιν και αυτή θα είναι, μάλλον, η πολιτική γραμμή των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά τη μείωση της φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή