Αυξάνει η Ε.Ε. την πίεση προς την Ιταλία για τα προβλήματα της οικονομίας της

Αυξάνει η Ε.Ε. την πίεση προς την Ιταλία για τα προβλήματα της οικονομίας της

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε σήμερα την πίεση που ασκεί στην Ιταλία όσον αφορά τα προβλήματα της οικονομίας της, επισημαίνοντας ιδίως το υψηλό χρέος της χώρας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπερβολική» μακροοικονομική ανισορροπία η οποία ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας τον «κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων» όχι μόνο για την ιταλική οικονομία αλλά για το σύνολο της 18μελούς ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση της χώρας αυτής οφείλει «να αντιμετωπίσει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους της και την ασθενική ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με το εξωτερικό», προβλήματα τα οποία «σε τελευταία ανάλυση οφείλονται στην παρατεταμένη βραδεία αύξηση της παραγωγικότητας και απαιτούν κατεπείγουσα και αποφασιστική δράση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή προσέθεσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα. Ανάμεσα στις επιλογές που θα εξεταστούν είναι η επιβολή κυρώσεων, που προβλέπεται σε περίπτωση αποτυχίας ενός κράτους να λάβει μέτρα για να διορθώσει μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μείζονες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επικρίνεται για υπερβολική αοριστία όσον αφορά τα σχέδιά του για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνησή του. Η χώρα μόλις τώρα βγαίνει από τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη η οποία επικρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για τα προβλήματα της οικονομίας της: η Κροατία και η Σλοβενία κρίθηκε επίσης ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο, πρέπει να προχωρήσει σε «σημαντικές επιπρόσθετες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής για να κάμψει το έλλειμμά της και να αποτρέψει την αύξηση του χρέους σε σημείο που θα καταστεί μη βιώσιμο», ανέφερε η επιτροπή. Η Σλοβενία, από την άλλη, επαινέθηκε διότι έκανε «ορισμένη» πρόοδο.

Άλλες ένδεκα χώρες διαπιστώθηκε ότι έχουν ηπιότερες μακροοικονομικές ανισορροπίες, ανάμεσά τους τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ: η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Ειδικά η Γερμανία βρέθηκε στο μικροσκόπιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της. Η Γαλλία δέχθηκε εντονότατες πιέσεις από την επιτροπή για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της και να μειώσει το έλλειμμά της και το χρέος της. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι εάν δεν το πράξει μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Η ανάλυσή μας που παρουσιάστηκε σήμερα καταδεικνύει ότι τα κράτη μέλη κάνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για τις οικονομίες τους. Αλλά η πρόοδος αυτή είναι άνιση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Όλι Ρεν. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση από τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή