Ερευνες για «παιχνίδια» και με τον χρυσό

Ερευνες για «παιχνίδια» και με τον χρυσό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη βαρύτατη κατηγορία για σύσταση καρτέλ στη διεθνή χρηματοοικονομική αγορά προστέθηκε από χθες στον κατάλογο των σχετικών καταγγελιών και αυτή τη φορά σχετίζεται με την τιμή του χρυσού. Ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η διερεύνηση από τις αρχές διαφόρων χωρών σειράς υποθέσεων χειραγώγησης, από εκείνη του επιτοκίου διατραπεζικής Libor και των συναλλαγματικών ισοτιμιών μέχρι εκείνη της τιμής του πετρελαίου Brent, πέντε μεγάλες τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο μετά την αγωγή που υπέβαλε κάτοικος της Νέας Υόρκης κατηγορώντας τες για χειραγώγηση της τιμής του χρυσού.

Ομάδα επενδυτών

Πρόκειται για τον Κέβιν Μάχερ που προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν κατά των βρετανικών τραπεζών Barclays Plc και HSBC καθώς και κατά της γερμανικής Deutsche Bank AG, της γαλλικής Societe Generale και της καναδικής Bank of Nova Scotia, της ομάδας των πέντε τραπεζών που καθορίζουν τις τιμές κλεισίματος του πολύτιμου μετάλλου επηρεάζοντας έτσι μια αγορά ύψους 20 τρισ. δολαρίων.

Ο εν λόγω επενδυτής, που ανέφερε πως αγόρασε και πούλησε προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού, εκπροσωπεί όχι μόνον τον εαυτό του αλλά και ολόκληρη ομάδα επενδυτών που τοποθετήθηκαν σε χρυσό ή σε παράγωγα χρυσού από το 2004 και μετά. Και φυσικά διεκδικεί αποζημιώσεις άγνωστου ύψους προς το παρόν. Επικαλείται μάλιστα σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου μεταξύ των οποίων και αναλυτικό ρεπορτάζ του Bloomberg από την περασμένη εβδομάδα. Οι συντάκτες του σχετικού ρεπορτάζ ανέφεραν πως είχαν εντοπίσει ασυνήθεις κινήσεις στον καθορισμό της τιμής κλεισίματος του χρυσού και έθεταν θέμα ενδεχόμενης συνεννόησης ανάμεσα στις πέντε τράπεζες με σκοπό τη χειραγώγησή της. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την τιμή που χρησιμοποιούν ως αναφορά οι κλάδοι των ορυχείων και της χρυσοχοΐας καθώς και οι κεντρικές τράπεζες για να αποτιμήσουν το πολύτιμο μέταλλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο δημοσιογράφων, ενδέχεται να έχει προηγηθεί χειραγώγηση από τις πέντε τράπεζες για μια δεκαετία. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank επιχείρησε να υποβαθμίσει την καταγγελία χαρακτηρίζοντάς την «άνευ αξίας» και εξέφρασε την πρόθεση να αντεπιτεθεί δυναμικά. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός έχει εκφράσει από τον Ιανουάριο την πρόθεση να αποχωρήσει από την επιτροπή τραπεζών που καθορίζουν τις τιμές χρυσού και αργύρου. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες, απέφυγαν ώς τώρα να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Καρτέλ και στο συνάλλαγμα

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τις καταγγελίες χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να θέσει σε διαθεσιμότητα στέλεχός της, μολονότι δεν έχει ώς τώρα αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν την εμπλοκή του στη χειραγώγηση της αγοράς. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημερώθηκε από παράγοντες της αγοράς ότι εντοπίσθηκε ανταλλαγή πληροφοριών πριν από τον καθορισμό των τιμών που χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς. Η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να διεξάγει εσωτερικές έρευνες στα τέλη του περασμένου έτους, οπότε προσέλαβε την εταιρεία νομικών συμβούλων Travers Smith. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για τη συνάντηση που είχε τον Απρίλιο του 2012 επιτροπή κορυφαίων διαπραγματευτών συναλλάγματος, της οποίας προεδρεύουν οι δικοί της διαπραγματευτές συναλλάγματος. Η Τράπεζα έχει δεχθεί πιέσεις για να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίμαχης συνάντησης και παλαιότερων συναντήσεων και χθες αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει πρακτικά από τον Ιούλιο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 που καταδεικνύουν ότι επί χρόνια εξετάζονταν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή