Γερμανική αστυνομία, βρετανική δικαιοσύνη και νορβηγική ανάπτυξη

Γερμανική αστυνομία, βρετανική δικαιοσύνη και νορβηγική ανάπτυξη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανάς από τη Νιγηρία για πρωινό, κινόα από το Περού στο μεσημεριανό και ιαπωνικό σούσι για δείπνο. Πριν από δύο αιώνες, όταν ο Ντέιβιντ Ρικάρντο τασσόταν υπέρ της εξειδίκευσης και του ελεύθερου εμπορίου, αποτελούσε φαντασίωση μια τόσο κοσμοπολίτικη διατροφή που θα προερχόταν από τη διεθνή εμπορία αγαθών και υπηρεσιών.

Σήμερα, μπορεί να φαίνεται εξίσου απίθανο ένα άλλο σενάριο: η κυβέρνηση της Νορβηγίας να διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Αλγερίας, η γερμανική αστυνομία να εποπτεύει τους δρόμους της Βομβάης και το Ντουμπάι να γίνεται η έδρα των Αρχών και υπηρεσιών της Μέσης Ανατολής. Και όμως είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, αν μία από τις τελευταίες τάσεις εξελιχθεί όπως αναμένουμε. Ολο και περισσότερες κυβερνήσεις ανταλλάσσουν από νομικούς συμβούλους μέχρι διοικήσεις ολόκληρων υπηρεσιών. Ακολουθούν το παράδειγμα των επιχειρήσεων, που έχουν προ πολλού αρχίσει να παραχωρούν υπεργολαβίες μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Οταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το χρέος της το 1875, οι ξένοι δανειστές της θέσπισαν την Αρχή Διαχείρισης του Οθωμανικού Χρέους, με το διοικητικό της συμβούλιο να αποτελείται από Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Αρχή αυτή απασχολούσε 9.000 υπαλλήλους, περισσότερους από το υπουργείο Οικονομικών της Αυτοκρατορίας. Σε ό,τι αφορά την κληρονομιά αυτού του είδους διακυβερνητικής συνεργασίας, που είναι γνωστή με το όνομα αποικιοκρατία, είναι ορατή ακόμη και σήμερα. Το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας λειτουργεί ως ανώτερο εφετείο για πολλές από τις χώρες της πρώην Κοινοπολιτείας. Η Γαλλία παρέχει υπηρεσίες νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, διαχειριζόμενη το νόμισμά τους.

Ενας από τους λόγους που αναπτύσσεται αυτό το διακυβερνητικό εμπόριο είναι πως αποτελεί φυσική προέκταση μιας τάσης των κυβερνήσεων να επιλέγουν πολιτικές η μία από την άλλη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, σχεδόν 50 χώρες έχουν αντιγράψει το πρωτοποριακό βήμα στο οποίο προχώρησε το Μεξικό όταν συνέδεσε τα επιδόματα προς τις φτωχές οικογένειες με την από μέρους τους τήρηση όρων όπως ο εμβολιασμός των παιδιών τους και η εγγραφή τους στο σχολείο. Οταν η Κίνα συνειδητοποίησε, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ότι έπρεπε να βελτιώσει τη νομοθεσία της για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας, δεν είχε παρά να κοιτάξει γύρω της και να επιλέξει τη δική της εκδοχή προγράμματος. Προτίμησε, όμως, να απευθυνθεί στη FAA, την αμερικανική αρχή αεροπορίας, και να της ζητήσει να συντάξει τους σχετικούς κανόνες και να εκπαιδεύσει Κινέζους πιλότους. Σήμερα η FAA διαθέτει γραφεία στο Πεκίνο και στη Σαγκάη. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, που το 2010 αποφάσισαν να περάσουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές τις μοτοσικλέτες, αγόρασαν από την καναδική επαρχία Νέα Σκωτία το σχετικό σύστημα.

Ενας άλλος παράγοντας που μπορεί να δώσει ώθηση στο διακυβερνητικό εμπόριο είναι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς. Ο ολλανδικός στρατός πούλησε προσφάτως τα τανκς Leopard II που διέθετε και τώρα στέλνει το πλήρωμα των τανκς να εκπαιδεύονται με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της αγοράς διακυβερνητικού εμπορίου. Οι κυβερνήσεις σπανίως δημοσιοποιούν τις συμφωνίες που συνάπτουν από τον φόβο μήπως φανούν αδύναμες, αλλά και γιατί υπάρχουν υπέρογκα εμπόδια, ενώ οι επικριτές αυτού του μηχανισμού εκφράζουν φόβους για το κατά πόσον είναι υπόλογες οι κυβερνήσεις καθώς και για τη δημοκρατική νομιμότητα των σχετικών συμφωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή