Φόρο σε συναλλαγές bitcoin μελετά η Ιαπωνία

Φόρο σε συναλλαγές bitcoin μελετά η Ιαπωνία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοβούμενη να μην επαναληφθεί το σκάνδαλο με την αμφιλεγόμενη πλατφόρμα συναλλαγών MT Gox στο Τόκιο για τις συναλλαγές του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, η Ιαπωνία μελετά το ενδεχόμενο επιβολής φορολογίας σε αυτές. Η διάλυση της εν λόγω πλατφόρμας ουσιαστικά αποκάλυψε τις αδυναμίες και τα κενά στο σύστημα εποπτείας των συναλλαγών αυτών στην Ιαπωνία. Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επισημαίνουν πως κρατικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αβεβαιότητά τους ως προς το εάν η εξαφάνιση σχεδόν 850.000 bitcoin από την πλατφόρμα Mt Gox ήταν αποτέλεσμα κλοπής, απάτης ή κακοδιαχείρισης ή και ένας συνδυασμός των παραπάνω. Τα 850.000 bitcoin αποτιμώνται σε 560 εκατ. δολάρια με σημερινές τιμές.

Εντούτοις, ο Τακούγια Χιράι, πρόεδρος της νέας κυβερνητικής επιτροπής για τη μελέτη των στρατηγικών της υψηλής τεχνολογίας, η οποία συστάθηκε με αφορμή το bitcoin, δήλωσε τα εξής: «Η ευπάθεια, την οποία παρουσιάζουν οι πλατφόρμες συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με κάποιου είδους ρύθμιση, υπό το πρίσμα των όσων χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως καταναλωτές και χρειάζονται προστασία». Κατά τους FT, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένεται αύριο Παρασκευή να παρουσιάσει δέσμη μέτρων. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται φόροι επί της διαπραγμάτευσης σε ψηφιακό νόμισμα και επί των αγορών με χρήση ψηφιακού νομίσματος, καθώς και απαγορεύσεις σε τράπεζες και χρηματιστηριακούς οίκους οι οποίοι εμπλέκονται σε δραστηριότητες για τη διαχείριση συναλλαγών και πράξεων σε bitcoin. Τις σχετικές πληροφορίες αναφέρουν οι ιαπωνικές εφημερίδες Nikkei και Yomiuri, τις οποίες επικαλούνται και οι Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή