Με 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια στήριξε η Ρωσία το νόμισμά της

Με 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια στήριξε η Ρωσία το νόμισμά της

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαίωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την πώληση ξένων νομισμάτων για να στηρίξει το ρούβλι, δαπανώντας το ποσό-ρεκόρ των 11,3 δισ. δολαρίων. Αυτή η τεράστια επιχείρηση για τη στήριξη του ρουβλίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε αιφνιδίως το βασικό επιτόκιο από το 5,5% στο 7%, για να περιορίσει την οικονομική ζημία από την ανάπτυξη της παρουσίας του ρωσικού στρατού στην Κριμαία.

«Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην αποτροπή μιας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και στη διαφύλαξη της σταθερότητας των χρηματοοικονομικών αγορών, λαμβανομένης υπόψη της εντεινόμενης μεταβλητότητας», αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τη Δευτέρα, το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και σημείωσε μεγάλες απώλειες έναντι του ευρώ, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex σημείωσε διψήφιες απώλειες. Εμφανείς ήταν οι επιπτώσεις στον κλάδο της ενέργειας. Η μετοχή της Gazprom, του κολοσσού φυσικού αερίου που εξάγει την παραγωγή του στην Ουκρανία, διολίσθησε τη Δευτέρα κατά 10% και πλέον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τη Δευτέρα ακολούθησε τη θετική ψηφοφορία στην Ανω Βουλή την Κυριακή για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Οικονομικοί παρατηρητές συντείνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε ευάλωτη θέση, με τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται στο 1,3% στη διάρκεια του 2013 και την οικονομία να είναι πλήρως εξαρτημένη από τον κλάδο ενέργειας. Διεθνείς οργανισμοί και οικονομικοί αναλυτές είχαν τονίσει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στον αναδυόμενο κόσμο θα υποχωρήσουν μέσα στο 2014, κυρίως λόγω της επιστροφής των επενδυτικών κεφαλαίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας να περιορίσει το εύρος της νομισματικής πολιτικής της. Η στάση του προέδρου Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, φαίνεται ότι επιδεινώνει την κατάσταση στη Ρωσία. Εάν ενταθεί η κρίση με την Ουκρανία, τότε είναι πολύ πιθανό να παγιδευτεί η ρωσική οικονομία σε ύφεση, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές.

Πτώση 10%

Από τις αρχές του έτους, το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 10%, κάτι που επαναφέρει επώδυνες αναμνήσεις από τις μεγάλες υποβαθμίσεις το 1997-98 και το 2008-09. Χθες, το ρούβλι έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί στο 36,10 έναντι του δολαρίου από το ιστορικό χαμηλό του 36,90 που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα. Πτωτικά, πάντως, έχουν κινηθεί τα νομίσματα και άλλων αναδυόμενων αγορών, ενώ προβλέπεται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω απώλειες μέσα στο επόμενο διάστημα. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 3% από τις αρχές του έτους, ενώ το ραντ της Νοτίου Αφρικής έχει απολέσει το ένα πέμπτο της αξίας του μέσα στο 2013, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή