Ράλι στις αγορές με έρεισμα τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Ράλι στις αγορές με έρεισμα τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης και ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα αμβλύνουν την ουκρανική κρίση.

Ο ιταλικός δείκτης μετοχών FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 ενισχύεται κατά 0,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 0,5%.

Πάντως, στα χθεσινά επίπεδα, κοντά στα 1,3730 δολάριο, κινείται η ισοτιμία του ευρώ, με τους παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος να είναι διχασμένοι όσον αφορά τις πιθανότητες να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνης.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να είναι «κολλημένος» κάτω από το 1%, η κεντρική τράπεζα έχει μία σειρά επιλογών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ –το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη– θα ανακοινώσει μία μείωση κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) στο βασικό επιτόκιό της που ανέρχεται σήμερα σε 0,25%, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα λάβει πιο τεχνικά μέτρα για να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και να στηριχθούν οι επενδύσεις.

Πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters στην αρχή της εβδομάδας ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση για τη διακοπή της λεγόμενης «αποστείρωσης» από τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει η κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης (σ.σ.: η διακοπή της αποστείρωσης σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ).

Οποιαδήποτε μέτρα ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα, θα εξασθενήσουν πιθανόν το ευρώ. Αν αποφασίσει να μην κάνει τίποτε, μπορεί να ενισχύσει το ευρώ, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η αγορά δίνει πιθανότητα 50%-50% να ανακοινωθούν ή όχι μέτρα. «Οι απόψεις είναι διχασμένες , οπότε η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος είναι πιθανόν να είναι έντονη σήμερα, ανεξάρτητα από το σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η απόφαση της ΕΚΤ», δήλωσαν αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank σε πρωινό σημείωμά τους.

Το ευρώ έχει κινηθεί ανοδικά έναντι του δολαρίου έως τώρα φέτος, ανατρέποντας τις προβλέψεις πολλών τραπεζών για υποχώρησή του με την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής της ΕΚΤ, σε μία περίοδο που η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αναλυτής της τράπεζας Bank of New York Mellon στο Λονδίνο δήλωσε ότι ένα στοιχείο που σαφώς ενισχύει το ευρώ είναι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης. Κάθε περαιτέρω μείωση των ήδη πολύ χαμηλών βασικών επιτοκίων (της ΕΚΤ) μειώνει τα κέρδη από τους τίτλους αυτούς, αλλά οι αποδόσεις των ισπανικών ή ιταλικών κρατικών ομολόγων είναι ακόμη αρκετά υψηλότερες από τις αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών ή ιαπωνικών τίτλων.

Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό 8ετίας, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων υποχώρησε στο 3,35% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων στο 3,38%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή