Πορτογαλία: Απορρίπτει ο Κοέλιο το μανιφέστο 70 προσωπικοτήτων για την αναδιάρθρωση του χρέους

Πορτογαλία: Απορρίπτει ο Κοέλιο το μανιφέστο 70 προσωπικοτήτων για την αναδιάρθρωση του χρέους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο απέρριψε την Τρίτη χαρακτηρίζοντας δυνητικά επιζήμια τη διακήρυξη μιας ομάδας 70 προσωπικοτήτων, πολιτικών, συνδικαλιστών και επιχειρηματιών για μια «υπεύθυνη αναδιάρθρωση του χρέους» της χώρας.

Το μανιφέστο της ομάδας αυτής αναφέρει ότι εάν η Πορτογαλία δεν συμφωνήσει σε ένα σημαντικά ελαφρύτερο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους με τους Ευρωπαίους εταίρους της, το «κράτος θα μπλεχτεί σε μια μάταιη προσπάθεια να λύσει το ζήτημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους μέσω της μοναδικής οδού της λιτότητας», κάτι που θα καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο.

Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι καινούργια για την Πορτογαλία, αλλά αυτή τη φορά στους υπογράφοντες από όλο το πολιτικό φάσμα —ως επί το πλείστον βετεράνους πολιτικούς— προστίθενται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καθώς και ο επικεφαλής του ισχυρού βιομηχανικού λόμπι της Πορτογαλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων. «Αν ήθελα να θέσω σε κίνδυνο σήμερα τη χρηματοδότηση της χώρας, θα την υπέγραφα αυτή τη διακήρυξη», υποστήριξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Το μανιφέστο των προσωπικοτήτων καλεί υπέρ «μιας δημόσιας διαβούλευσης και προετοιμασίας ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους», με σκοπό να επιμηκυνθεί σημαντικά η λήξη του πορτογαλικού χρέους και να μειωθεί το επιτόκιο. «Δεν θα ήθελα να σταλεί λάθος μήνυμα σε όσους περιμένουν από την Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφερε ο Πάσος Κοέλιο.

«Όταν η χώρα έχει πολύ υψηλό χρέος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να διατηρηθεί η κοινωνική πολιτική και η οικονομική κυριαρχία είναι η διασφάλιση των συνθηκών χρηματοδότησης», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, επισημαίνοντας ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα βλάψει τους όρους δανεισμού της Πορτογαλίας οι οποίοι πλέον έχουν βελτιωθεί. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010.

Η Λισαβόνα ετοιμάζεται να βγει από τη διαδικασία του προγράμματος στήριξης, που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2011 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα έχει ως στόχο να κρατήσει μειωμένο το δημόσιο έλλειμμα της για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα διάσωσης της πορτογαλικής οικονομίας προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα αρχίσει να υποχωρεί από το υψηλότερο επίπεδό του προηγούμενου έτους, περίπου στο 129% του ακαθάριστου εθνικό προϊόντος (ΑΕΠ) για το τρέχον έτος. Οι δανειστές της Πορτογαλίας και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα μειωθεί μαζί τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή