Ζημίες ρεκόρ 14 δισ. ευρώ στην ιταλική Unicredit

Ζημίες ρεκόρ 14 δισ. ευρώ στην ιταλική Unicredit

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες καθαρές ζημίες ύψους 14 δισ. ευρώ για το 2013 ανακοίνωσε χθες η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, εξαιτίας της απομείωσης στη λογιστική υπεραξία (goodwill) εξαγορών προηγούμενων ετών και στην αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Παρά τις ζημίες που είναι ίσες με τα κέρδη της τράπεζας ολόκληρη την περασμένη δεκαετία, οι επενδυτές αντάμειψαν την τράπεζα για την ειλικρίνειά της, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 6,5% χθες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ο λόγος είναι ότι η Unicredit εν όψει των επερχόμενων ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τον ισολογισμό της, καταγράφοντας προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ύψους 9,3 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο και 13,7 δισ. ευρώ συνολικά για το 2013.

Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, οι προβλέψεις καλύπτουν το 52% των επισφαλών δανείων στο τέλος του 2013, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των ιταλικών τραπεζών. Η λογιστική κάλυψη εξαγορών περασμένων ετών στοίχισε στην Unicredit ακόμη 9,3 δισ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη όλων των εξαγορών σε Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Αυστρία και Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για το 2014 η Unicredit προβλέπει κερδοφορία ύψους 2 δισ. ευρώ που θα αυξηθεί στα 6,6 δισ. το 2018. Η κεφαλαιακή της επάρκεια στα τέλη Δεκεμβρίου ανήλθε στο 9,4%, ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Berenberg, η φιλοδοξία της Unicredit να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια στο 10% μέχρι το 2018 δεν θα επιτευχθεί αν δεν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή