Τζορτζ Σόρος: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει με μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα

Τζορτζ Σόρος: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει με μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Ευρωζώνη δεν επιδιώξει την περαιτέρω ενοποίησή της και δεν ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική στασιμότητα τα επόμενα 25 χρόνια, εξέλιξη που πιθανότατα θα οδηγήσει στη διάλυσή της, προειδοποίησε χθες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο κ. Σόρος είναι από τους κυριότερους επικριτές της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Ευρωζώνη, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους που ξέσπασε στις αρχές του 2010 με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Σόρος παραδέχθηκε ότι η κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης «έχει τελειώσει», ωστόσο προειδοποίησε ότι τώρα η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση εξαιτίας του χωρισμού της σε κράτη-μέλη πιστωτές και σε κράτη-μέλη οφειλέτες.

Τραπεζικός δανεισμός

Παράλληλα, η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να ελέγξει την αντοχή των τραπεζών της, γεγονός που τις αναγκάζει να περιορίσουν τον δανεισμό προκειμένου να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, αντί να τις ενθαρρύνει να δανείζουν τις επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, εξήγησε ο κ. Σόρος. Η Ευρώπη «μπορεί να μην αντέξει 25 χρόνια στασιμότητας» προειδοποίησε ο κ. Σόρος, προτρέποντας τους πολιτικούς «να προχωρήσουν με την ενοποίηση. Πρέπει να επιλύσουν το τραπεζικό πρόβλημα γιατί η Ευρώπη βρίσκεται πίσω όσον αφορά την εξυγίανση των τραπεζών της». Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επικρίνει εδώ και χρόνια την άγρια λιτότητα που επέβαλλε η Γερμανία στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία και σήμερα επιμένει ότι απαιτείται «ριζοσπαστική» πολιτική, προκειμένου να μην περάσει η Ευρωζώνη μια μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τα μέσα του 2012, όταν αρκετοί επενδυτές θεωρούσαν πιθανή τη διάσπαση της Ευρωζώνης με την αποχώρηση της Ελλάδας.

Η δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να προστατεύσει το ευρώ και η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απεριόριστου ύψους (ΟΜΤ) τον Σεπτέμβριο του 2012 αποτέλεσε σημείο καμπής στην κρίση, καθώς οι επενδυτές πείστηκαν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρεοκοπία οποιουδήποτε μέλους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, το επιτόκιο δανεισμού που καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία μειώθηκε χθες στο 2,4%, το χαμηλότερο από την ίδρυση της Ευρωζώνης. Το επιτόκιο είχε ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 9,5% το 2011.

Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να χρησιμεύσει ως «αφύπνιση» για την Ευρώπη, εκτίμησε ο κ. Σόρος, εξηγώντας ότι η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία οφείλεται, εν μέρει, στους ίδιους λόγους που προκάλεσαν την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Η Ε.Ε. απαίτησε «πάρα πολλά» από την Ουκρανία και της προσέφερε «πολύ λίγα» στην προσπάθειά της να έρθει πιο κοντά στην Ε.Ε. Επιτρέποντας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εκμεταλλευτεί το κενό και να κερδίσει δύναμη στην Ουκρανία, εκτίμησε ο κ. Σόρος. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει ξανά την ίδια της την ταυτότητα, αντί κάθε χώρα να επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και να προκαλούνται περισσότερες τριβές με τους υπόλοιπους. Ελπίζω η Ευρώπη να περάσει το τεστ της Ουκρανίας», κατέληξε ο κ. Σόρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή