Η πτώση του χαλκού προκαλεί φόβο για πιστωτική κρίση

Η πτώση του χαλκού προκαλεί φόβο για πιστωτική κρίση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απότομη πτώση της τιμής του χαλκού είναι το αποτέλεσμα διαφόρων παραμέτρων που αφορούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος, την Κίνα. Χθες, η τιμή του βιομηχανικού μετάλλου στην αγορά του Λονδίνου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 μηνών ύστερα από την αιφνιδιαστική πτώση των εξαγωγών στην Κίνα στο ναδίρ πενταετίας. Προμηνύεται, μάλιστα, μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του χαλκού, λόγω των πλούσιων και αναξιοποίητων αποθεμάτων που διαθέτουν Κινέζοι διαπραγματευτές και τα οποία παραμένουν σε μεγάλες αποθήκες ως εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια. Η Κίνα απορροφάει τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού. Εκτιμάται πως από αυτά τα δύο πέμπτα το 60% με 80% των εισαγωγών δεν έχει αξιοποιηθεί και χρησιμοποιείται ως ενέχυρο σε τραπεζικές πιστώσεις. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του χαλκού υποχώρησε στα 6.376,25 δολάρια ο μετρικός τόνος, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου του 2010. Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, ο χαλκός έχει χάσει το 8,1% της αξίας του, αν και χθες ανέκαμψε στα 6.494 δολάρια ο μετρικός τόνος, αφού είχε υποχωρήσει στο χαμηλό τετραετίας.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών υποστηρίζει πως η πτώση της τιμής του χαλκού είναι παροδικό φαινόμενο, λόγω διαφόρων παραγόντων που αναμένεται να διατηρήσουν την προσφορά σε χαμηλά επίπεδα. Πρωτίστως το κόστος παραγωγής του χαλκού έχει αυξηθεί σήμερα κατά 87% από το 2007 εξαιτίας της αύξησης στο κόστος εργασίας και ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής τράπεζας Barclays.

Αλλοι θεωρούν ότι η τιμή του χαλκού θα υποστεί μεγαλύτερες απώλειες λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, των αναξιοποίητων πλούσιων αποθεμάτων στη χώρα, αλλά και της επέκτασης των Κινέζων στο εξωτερικό μέσα από την εξαγορά μονάδων χαλκού σε άλλες χώρες. Ηδη, η Glencore Xstrata βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κοινοπραξία όπου ηγείται η China Minmetals Corp. για την πώληση μονάδας που διαθέτει στο Περού. Η Glencore, προς το παρόν, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τη μονάδα αυτή εάν η προσφορά της China Minmetals δεν είναι ικανοποιητική.

Η χθεσινή πτώση της τιμής του χαλκού δεν αποδίδεται μόνον στα δυσμενή στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές της κινεζικής οικονομίας, αλλά και στους φόβους μιας πιστωτικής κρίσης στη χώρα. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αδυναμία πληρωμής ομολόγου από τη Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology συμβαίνει πρώτη φορά στην αγορά εταιρικών ομολόγων της Κίνας, μια αγορά που αξιολογείται στα 4,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε κάθε περίπτωση, περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ή το ξέσπασμα πιστωτικής κρίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επηρέαζε σημαντικά τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η ανάκαμψη των υπολοίπων ισχυρών οικονομιών παραμένει ευάλωτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή