Τα μπόνους στη Wall επέστρεψαν στο 2008

Τα μπόνους στη Wall επέστρεψαν στο 2008

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «λύκοι» της Wall Street δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο για να παραπονιούνται, καθώς τα μπόνους έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 παρά τα χαμηλότερα κέρδη των επενδυτικών εταιρειών. Τα μπόνους της Wall Street κυμάνθηκαν το 2013 στα 164.530 δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 15% από το 2012, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ελεγκτής της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τομ Ντι Νάπολι.

Το 2007, ο μέσος όρος των μπόνους είχε φθάσει τα 177.830 δολάρια. Αντίθετα, τα κέρδη του κλάδου ήταν χαμηλότερα. Συνολικά διαμορφώθηκαν στα 16,7 δισ. δολάρια το 2013, δηλαδή ήταν κατά 30% χαμηλότερα συγκριτικά με το 2012, αν και «παραμένουν ισχυρά σε ιστορικά επίπεδα», είπε ο κ. Ντι Νάπολι. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει συγκεντρωτική κατάσταση όλων των αποδοχών στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά συνεχίζουν να είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας της Νέας Υόρκης.

Συνολικά, οι εταιρείες της Wall Street κατέβαλαν σε όλους τους εργαζόμενους μπόνους 26,7 δισ. δολάρια. «Η κερδοφορία της Wall Street έχει αναμφισβήτητα αποκατασταθεί. Οι αποζημιώσεις είναι πολύ ικανοποιητικές και παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας όλης της πολιτείας», δήλωσε ο κ. Ντι Νάπολι. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι τα μπόνους παραμένουν μια ευμετάβλητη πηγή φορολογικών εσόδων.

Οπως επισημαίνουν οι Σελέστ Κατζ και Γκλεν Μπάιν της New York Daily News, ένας από αυτούς που επωφελούνται από την αύξηση των μπόνους είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάτσιο, η εκστρατεία του οποίου στηρίχθηκε στην καταπολέμηση της ανισότητας των εισοδημάτων. Η οικονομική δραστηριότητα στη Wall Street αναλογεί στο 16% όλων των φορολογικών εσόδων της πολιτείας και στο 8,5% όλων των εσόδων της Νέας Υόρκης. Οπως τόνισε ο κ. Ντι Νάπολι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσίευση της έκθεσης, η επαναφορά των μπόνους στα προ κρίσης επίπεδα δεν συνδέεται με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Οι νέες προσλήψεις στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης ανέρχονται σε 165.200 άτομα από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα και είναι μειωμένες κατά 12,6% σε σχέση με το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή