Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλά εξαμήνου η τιμή του χρυσού

Στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου βρίσκεται η τιμή του χρυσού, κυρίως εξαιτίας της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, ενόψει της ψηφοφορίας για την απόσχιση της Κριμαίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία. Υπό τέτοιες συνθήκες αβεβαιότητας, ο χρυσός πάντοτε προβάλλει ως ασφαλής επενδυτική επιλογή. «To ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον εκπηγάζει από το αίσθημα κινδύνου, το οποίο αυτήν την περίοδο στηρίζεται και από τεχνικούς παράγοντες», παρατηρεί ο Αντρέι Κριουτσένκοφ της VTB Capital στο Λονδίνο. Η τιμή του χρυσού χθες, κατά τις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, είχε ασήμαντη μεταβολή στα 1.370,49 δολάρια η ουγγιά, ενώ προηγουμένως είχε ανέλθει 0,5% στα 1.376,64 δολάρια η ουγγιά. Στην αγορά Comex της Νέας Υόρκης η τιμή του χρυσού υποχωρούσε χθες το πρωί κατά 0,1% στα 1.370,70 δολάρια η ουγγιά.

Συνολικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους η τιμή του πολύτιμου μετάλλου οδεύει ανοδικά με κέρδη της τάξεως του 14%, ενώ η εβδομάδα αυτή ήταν και η έκτη της διαδοχικής του ανόδου. Πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο κερδών για τον χρυσό από τον Αύγουστο του 2011, λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα και των ταραχών στην Ουκρανία, που έπληξαν τις ήδη τρωθείσες από την αναδίπλωση της Fed αναδυόμενες αγορές.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, αλλά κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι, καθώς στην αγορά επικράτησε προβληματισμός ως προς το αν η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση και να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της Κίνας και την κρίση στην Ουκρανία.

Το αργό ΗΠΑ για παράδοση Απριλίου ενισχυόταν το μεσημέρι στα 98,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε κλείσει στα 98,20 δολάρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, το Brent ενισχυόταν κατά πέντε σεντς, στα 106,97 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου.

Εξάλλου, η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 95.000 βαρέλια την ημέρα την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση το 2014, στα 92,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Επανεμφανίσθηκαν πωλητές στην εγχώρια αγορά ομολόγων μετά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Εάν δε υπάρξει συμφωνία θα καθυστερήσει και η έκδοση 5ετούς ομολόγου από το υπουργείο Οικονομικών. Η αξία των συναλλαγών υπερέβη ελάχιστα τα 20 εκατ. ευρώ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 64,75 λεπτά/ευρώ το απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 72,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 7,17%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκε (503 μ.β.) και έφθασε τις 530 μονάδες βάσης. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,47%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή