Απόσυρση αμερικανικών ομολόγων 105 δισ. από τη Fed

Απόσυρση αμερικανικών ομολόγων 105 δισ. από τη Fed

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος «παγώματος» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις χώρες της Δύσης, ως αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, φαίνεται πως έχει υποκινήσει την αιφνιδιαστική μείωση ρεκόρ στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου που διακρατεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ως θεματοφύλακας για λογαριασμό κεντρικών τραπεζών άλλων χωρών. Σύμφωνα με τη Federal Reserve, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκαν εκτός θεματοφυλακής της ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 105 δισ. δολ., όταν το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν 32 δισ. δολάρια.

Μολονότι δεν πρόκειται για πώληση ομολόγων αλλά για αλλαγή θεματοφύλακα, είναι ενδεικτικό ότι σε μια συνήθη εβδομάδα οι πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι της τάξεως των 46,6 δισ. δολαρίων. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν επρόκειτο περί πωλήσεων ομολόγων αυτής της ιλιγγιώδους αξίας θα είχε προκληθεί πανικός στην αγορά με αναπόφευκτο συνεπακόλουθο να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κατά τουλάχιστον 30 μονάδες βάσης. Ωστόσο, παρέμεναν χθες στο 2,677% σε αντίθεση με τις αποδόσεις των δεκαετών ρωσικών ομολόγων που κυμαίνονταν χθες στο 9,57%. Εχουν εκτιναχθεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο 9,7% από τα επίπεδα κάτω του 8% στα οποία βρίσκονταν τον Ιανουάριο. Σε ό,τι αφορά την αστάθεια που προκαλεί στις αγορές η ένταση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και τις επιπτώσεις της σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρει πως οι 10 πλουσιότεροι μεγιστάνες της Ρωσίας έχασαν την περασμένη εβδομάδα συνολική αξία 6,6 δισ. δολαρίων από την περιουσία τους. Παράλληλα, οι ρωσικές μετοχές έχουν συνολικά χάσει το 20% της αξίας τους από την αρχή του έτους.

Ρωσική κεντρική τράπεζα

Οπως είναι φυσικό, οι αλλαγές θεματοφύλακα αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν ενσπείρει έντονο προβληματισμό σχετικά με το ποιος αποφάσισε τη μεταβίβαση των τίτλων εκτός Fed. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, σαφώς πιθανότερο όλων είναι να πρόκειται περί απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που επιχειρεί να περιφρουρήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη ρωσική οικονομία από τον αντίκτυπο ενδεχόμενων οικονομικών κυρώσεων. Οπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου που διακρατεί η Ρωσία έφθανε στα τέλη του περασμένου έτους στα 138,6 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 1% των 12,3 τρισ. δολαρίων στα οποία ανέρχεται το συνολικό ύψος των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου που τελούν υπό διαπραγμάτευση. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιας μορφής προειδοποίηση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ζημίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τυχόν οικονομικά αντίποινα αυτού του είδους σε περίπτωση εναντίον της κυρώσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, υψηλόβαθμο στέλεχος ρωσικής τράπεζας ανέφερε πως 90% των επενδυτών συμπεριφέρονται σαν να έχουν ήδη επιβληθεί επώδυνες κυρώσεις στη Ρωσία. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί κινήσεις δύο κρατικών τραπεζικών κολοσσών της Ρωσίας, των Sberbank και VTB, που επαναπατρίζουν κεφάλαιά τους από δυτικές τράπεζες, ενώ ειδικότερα η VTB ακύρωσε προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή