Στα χαμηλά τετραετίας οι αποδόσεις ομολόγων της Πορτογαλίας

Στα χαμηλά τετραετίας οι αποδόσεις ομολόγων της Πορτογαλίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλά τετραετίας υποχώρησαν σχεδόν οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών πορτογαλικών ομολόγων κατά τη χθεσινή επαναγορά χρέους που λήγει τον Οκτώβριο του 2015. Είναι η δεύτερη επαναγορά από τις αρχές του έτους που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για μια επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε στην επαναγορά ομολόγων 1,32 δισ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο του 2014 και τον ίδιο μήνα του 2015, με στόχο να αξιοποιήσει τις χαμηλές αποδόσεις στις αγορές ομολόγων. «Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι έχει τις δυνάμεις να πορευτεί μόνη της.

Μέχρι ένα δισ.

Είναι πολύ καλή είδηση και αρκετή για να συνεχίσει να τροφοδοτεί το ράλι στις αγορές των κρατικών ομολόγων της», σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Κρίστιαν Λενκ. «Σε όρους μεγέθους της επαναγοράς, δεν αναμένουμε μια κίνηση μεγαλύτερη του ενός δισ. ευρώ διότι οι επενδυτές προφανώς αρχίζουν να αναπτύσσουν αυξανόμενη προτίμηση στα πορτογαλικά ομόλογα και έτσι μια μεγαλύτερη τοποθέτηση θα κόστιζε περισσότερα στο υπουργείο», προσθέτει ο κ. Λενκ. Μέχρι σήμερα, οι συνολικές υποχρεώσεις της Πορτογαλίας που λήγουν τον Οκτώβριο του 2014 ανέρχονται στα 5,6 δισ. ευρώ και αυτές που λήγουν τον Οκτώβριο του 2015 υπολογίζονται στα 8,2 δισ. ευρώ. Απώτερος στόχος της Πορτογαλίας είναι να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές και να περιορίσει τις υποχρεώσεις της ώστε όταν λήξει το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας να μη χρειαστεί να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης από τους πιστωτές της. Οι αποδόσεις στα 2ετή και 10ετή ομολόγα υποχώρησαν χθες στο 1,42% και 4,52% αντίστοιχα. Οι αποδόσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων της περιφερειακής Ευρωζώνης έχουν σημειώσει σημαντική πτώση μετά την επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές στις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή