Νέα αγωγή για το σκάνδαλο του Libor

Νέα αγωγή για το σκάνδαλο του Libor

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αγωγές για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου, γνωστού ως Libor, με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να καταθέτει αγωγή κατά 16 εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών του κόσμου, ζητώντας αποζημίωση περίπου 1 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική κανονιστική αρχή (FDIC) κατέθεσε την αγωγή εκ μέρους 38 αμερικανικών τραπεζών που χρεοκόπησαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι έχασαν χρήματα εξαιτίας της χειραγώγησης του Libor, έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες αναφοράς παγκοσμίως με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα επιτόκια δανεισμού για χρηματοπιστωτικά προϊόντα ύψους 550 τρισ. δολαρίων από στεγαστικά δάνεια μέχρι παράγωγα. Η αγωγή δεν στηρίζεται στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, όπως προηγούμενες αγωγές από ιδιώτες που έχουν απορριφθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια, αλλά στην «αθέτηση συμβολαίου» που είχε υπογραφεί μεταξύ των αντιδίκων.

Η αγωγή στρέφεται κατά των Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, Rabobank, Loyds, Societe Generale, Norinchukin, Royal Bank Of Canada, Bank of Tokyo-Mitsubishi, UBS και West LB. Ορισμένες από τις προαναφερθείσες τράπεζες έχουν ήδη καταβάλει συνολικά περίπου 6 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για την υπόθεση του Libor, σε αμερικανικές, βρετανικές και ευρωπαϊκές αρχές. Συνολικά, τουλάχιστον δέκα κανονιστικές αρχές ανά τον κόσμο διερευνούν την εμπλοκή τουλάχιστον 20 τραπεζικών ιδρυμάτων στην υπόθεση Libor. Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών και συχνά προσπαθεί να περιορίσει τις ζημίες των χρεοκοπημένων τραπεζών μέσω των δικαστηρίων.

Στην αγωγή η FDIC υποστηρίζει ότι οι τράπεζες που εκπροσωπεί υπέστησαν ζημίες από τη χειραγώγηση του Libor εξαιτίας χρηματοπιστωτικών προϊόντων που είχαν αγοράσει, όπως παράγωγα ανταλλαγής επιτοκίων τα οποία ήταν συνδεδεμένα με τον δείκτη αναφοράς. Οι ζημίες προέκυψαν, σύμφωνα με την αγωγή, επειδή οι 16 τράπεζες συνωμότησαν με σκοπό να χειραγωγήσουν το επιτόκιο Libor στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν τη δυσχερή οικονομική τους θέση ή προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από συναλλαγές με παράγωγα. Παρόμοιες αγωγές έχουν καταθέσει προηγουμένως οι δύο κρατικοποιημένες αμερικανικές στεγαστικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac και πολλοί ιδιώτες.

Ερευνάται και νέο σκάνδαλο

Εξελίξεις υπάρχουν και όσον αφορά ένα δεύτερο πιθανολογούμενο σκάνδαλο, ακόμη μεγαλύτερο από το σκάνδαλο του Libor. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η διοίκηση των Barclays, Citigroup και Royal Bank of Scotland αποφάσισε να αναστείλει την καταβολή μπόνους στις ομάδες χρηματιστών που δραστηριοποιούνται στις αγορές συναλλάγματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι σχετικά με πιθανή χειραγώγηση βασικών δεικτών αναφοράς νομισμάτων. Κι αυτό το ενδεχόμενο σκάνδαλο ερευνάται από δεκάδες κανονιστικές αρχές ανά τον κόσμο και αφορά μια αγορά όπου οι συναλλαγές ανέρχονται στα 5 τρισ. δολάρια ημερησίως.

Μέχρι σήμερα 25 εργαζόμενοι από 11 εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Αγγλίας έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Το «πάγωμα» της καταβολής μπόνους αφορά ολόκληρες τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην αγορά spot αλλά και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων. Τα μπόνους σε μετρητά και μετοχές για τους κορυφαίους traders μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή