Μαθήματα φοροαποφυγής από τον Μπάφετ

Μαθήματα φοροαποφυγής από τον Μπάφετ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάσκαλος στη φοροαποφυγή αποδεικνύεται ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Αμερικανός μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway Inc., που τα τελευταία τρία χρόνια ζητεί να αυξηθεί η φορολογία στους πλούσιους με το επιχείρημα ότι πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του. Ο μεγαλοεπενδυτής με τους φορολογικούς ελιγμούς του θα καταφέρει να αποφύγει τη φορολόγησή του σε κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, μέσω ενός swap, δηλαδή μιας συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών ανάμεσα στην Berkshire και τη θυγατρική της Graham Holdings θα μειώσει τα φορολογικά βάρη και στις δύο εταιρείες.Η Berkshire θα μεταβιβάσει στην Graham μετοχές αξίας 1,09 δισ. δολαρίων που κατείχε ώς τώρα.

Η αξία της μετοχής της Graham έχει υπερεκατονταπλασιασθεί από τη δεκαετία του 1970, οπότε την αγόρασε ο Μπάφετ. Σε αντάλλαγμα η Graham θα μεταβιβάσει στην Berkshire τον τηλεοπτικό σταθμό WPLG αξίας 364 εκατ. δολαρίων αλλά και μετοχές της Berkshire αξίας 400 εκατ. δολαρίων. Το μερίδιο της Berkshire στην Graham ανέρχεται σε 1,7 εκατ. μετοχές και αν τις πωλούσε θα φορολογούνταν με συντελεστή 35% επί των κερδών. Οπως επισημαίνει ο Τζόσουα Μπράντι, συνεργάτης της συμβουλευτικής Bingham McCutchen LLP, η συμφωνία ανταλλαγής δίνει στις δύο εταιρείες τη δυνατότητα να επωφεληθούν αμοιβαία περιορίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Η Berkshire περιορίζει τις τοποθετήσεις της στην Graham ώστε να μειώσει τη φορολογική της επιβάρυνση και η Graham περιορίζει τις δικές της τοποθετήσεις στην Berkshire Hathaway με ανάλογο όφελος. Είχε προηγηθεί πέρυσι ανάλογη συμφωνία της Berkshire με τη Phillips 66, καθώς και το 2008 η ανταλλαγή μετοχών της Berkshire με την White Mountains, πάντα κατά τρόπο που να μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Τζεφ Μάθιους, μέτοχο της Berkshire και συγγραφέα βιβλίων γύρω από την εταιρεία, ο Μπάφετ μελετά τον φορολογικό κώδικα «σε όλη την ενήλικη ζωή του και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του προς όφελός του οικονομικό». Οι εκκλήσεις του έχουν, πάντως, οδηγήσει σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης της Berkshire που πέρυσι ήταν 31%. Οταν το 2011 έγραψε στους New York Times ότι πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του, ο συντελεστής του ήταν 17,4%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή