Σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο διάλυσης

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο διάλυσης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολλανδική κεντρική τράπεζα κατέστρωσε το 2012 σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο διάσπασης και κατάρρευσης της Ευρωζώνης, αποκάλυψε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, κ. Κλάας Κνοτ, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση. Στο αποκορύφωμα της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, το 2012, υπήρξαν στιγμές που η Ευρωζώνη βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου, παραδέχεται ο κ. Κνοτ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας το 2011. «Υπήρξαν στιγμές τότε όπου εμείς στην τράπεζα αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε τέτοια σενάρια και αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε» για την κατάρρευση του ευρώ, είπε ο κ. Κνοτ στην εκπομπή College Tour. «Δεν θέλω ποτέ να επιστρέψω εκεί», προσθέτει. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 και η πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σηματοδότησαν την κλιμάκωση της κρίσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ και τον τότε Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί να δηλώνουν δημοσίως ότι αν γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα τότε το ερώτημα θα είναι παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 όξυνε ακόμη περισσότερο την κρίση. Το σημείο καμπής ήρθε τον Ιούλιο του 2012 όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να διαφυλάξει το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή