Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από όσο αναμενόταν αρχικά

Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από όσο αναμενόταν αρχικά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Fed αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος ρευστότητας, μειώνοντας στα 55 δισ. δολ. συνολικά από 65 δισ. δολ. τις μηνιαίες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και τυποποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (30 δισ. δολ. και 25 δισ. δολ. αντίστοιχα). Η επίσημη ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εν μέρει λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι δείκτες για την αγορά εργασίας σε γενικές γραμμές παρουσίασαν βελτίωση το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση στο τέλος Ιανουαρίου, η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας παραμένει υποτονική, ενώ ο πληθωρισμός διατηρείται χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο στόχο της 2%. Η Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα συνεχίσει πιθανότατα να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων στις επόμενες συνεδριάσεις της υπό τη προϋπόθεση ότι τα οικονομικά στοιχεία των εβδομάδων/μηνών θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις εκτιμήσεις της για περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας και ενίσχυση του πληθωρισμού προς τον μακροπρόθεσμο στόχο (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,1% ετησίως τον Φεβρουάριο, η μικρότερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών).

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η επικεφαλής Τζάνετ Γιέλεν ανέφερε ότι αναμένεται ολοκλήρωση του προγράμματος ρευστότητας το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν δραματικά. Σχετικά με τα επιτόκια, η επικεφαλής της Fed επανέλαβε ότι αναμένεται να παραμείνουν στα τωρινά μηδενικά σχεδόν επίπεδα για σημαντικό χρονικό διάστημα αφότου ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα, αναφέροντας στη συνέχεια ότι το διάστημα αυτό θα μπορούσε να προσδιοριστεί στους έξι μήνες περίπου. Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από όσο αναμενόταν, επηρέασε αρνητικά τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια καθώς και τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, με τo επιτόκιο του 2ετούς χαρακτηριστικού τίτλου να ανέρχεται κοντά στο 0,44%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να κυμαίνεται την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης στην περιοχή του 1,3760/1,3800, κοντά στο χαμηλό 3½ εβδομάδων 1,3750 που είδαμε την προηγούμενη ημέρα ύστερα από άνοδο κοντά στα 1,3900 μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή