Moody’s: Θετικές οι προοπτικές της Κύπρου

Moody’s: Θετικές οι προοπτικές της Κύπρου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβάθμιση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας από «αρνητικές» σε «θετικές» από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αποτελεί επιβεβαίωση ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε χθες ο κ. Χρήστος Πατσαλίδης, μόνιμος γραμματέας του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών. Ο βασικός λόγος που η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας ήταν η υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων και η μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2013, όπως και η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από τη Λευκωσία. Πέρυσι η τρόικα είχε προβλέψει ύφεση της κυπριακής οικονομίας κατά 8,7%, ωστόσο τελικά η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,4% χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις του τουριστικού τομέα αλλά και των νομικών και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η μικρότερη ύφεση σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να έχει περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου στο 5,4% του ΑΕΠ το 2013 από 6,4% του ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s. «Δεύτερη αιτία για την αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας είναι η αποδεδειγμένη προσήλωση των κυπριακών αρχών στην επίτευξη των όρων του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την τρόικα», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος. Αναμφίβολα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου ως εταίρου που πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής κυβέρνησης.

Βέβαια, η Moody’s διατήρησε την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στο Caa3, δηλαδή εννέα βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, εξαιτίας του «ακόμη αυξημένου κινδύνου να χρεοκοπήσει η Κύπρος ή να προχωρήσει μεσοπρόθεσμα σε αναδιάρθρωση χρέους, δεδομένων των υψηλών κινδύνων που εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν ο τραπεζικός τομέας και τα δημόσια οικονομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή