Οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης μείωσαν τις τιμές και τον Μάρτιο

Οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης μείωσαν τις τιμές και τον Μάρτιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και μάλιστα ενισχύεται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους δείκτες υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της Markit, που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι για ακόμη έναν μήνα οι εταιρείες αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές τους, στοιχείο που αναμένεται να ασκήσει καθοδικές πιέσεις στον ήδη πολύ χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Τα πρώτα στοιχεία (flash estimate) για τον δείκτη υπευθύνων παραγγελιών της Ευρωζώνης δείχνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας εξακολούθησε και τον Μάρτιο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ο σύνθετος δείκτης (περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση) διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 53,2 από 53,3 τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας επέκταση (κάθε τιμή πάνω από το 50 δείχνει επέκταση της οικονομίας) για ένατο συνεχόμενο μήνα, ενώ καταγράφεται και οριακή αύξηση του ρυθμού νέων παραγγελιών, στοιχείο που υποδηλώνει επέκταση της ιδιωτικής οικονομίας και τον Απρίλιο. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η επιστροφή του γαλλικού ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 51,6, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 31 μηνών. «Η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος. Ενα από τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι η ανάκαμψη διευρύνθηκε, και πλέον περιλαμβάνει και τη Γαλλία., σχολίασε ο κ. Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Αντιθέτως, η επέκταση της ιδιωτικής οικονομίας υποχώρησε στη Γερμανία στο 55 (από 56,4 τον Φεβρουάριο), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας επεκτάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Αν και η επιτάχυνση της ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας της Ευρωζώνης από το 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι ενθαρρυντική, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους προκειμένου να τα πουλήσουν. Μάλιστα, τον Μάρτιο η μείωση των τιμών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 48,5, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Κατά τον κ. Γουίλιαμσον, αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη διότι δείχνει ότι «διατηρούνται οι αποπληθωριστικές πιέσεις, ιδίως στην περιφέρεια, αλλά όχι μόνο εκεί, και στη Γερμανία βλέπουμε καθοδικές πιέσεις στις τιμές. Το αν αυτό δικαιολογεί περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας παραμένει το μεγάλο ερώτημα». Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη μόλις στο 0,7%, δηλαδή πολύ πιο χαμηλά από τον επίσημο στόχο του 2%, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιμένει ότι δεν απειλούμαστε από αποπληθωρισμό, άποψη με την οποία διαφωνούν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι. Ακόμη και αν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν υποχωρήσει σε αρνητικές τιμές, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας και των υπολοίπων «χωρών του πυρήνα» παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σημαίνει ότι οι χώρες της περιφέρειας που προσπαθούν ν’ ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της Γερμανίας αναγκάζονται να ρίξουν ακόμη περισσότερο τις τιμές τους και να φλερτάρουν με τον αποπληθωρισμό. Επιπλέον, ο αρνητικός πληθωρισμός διογκώνει το δημόσιο χρέος μιας χώρας, αφού αυτό εκφράζεται σε ονομαστικές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή