Κόντρα για τους μισθούς των στελεχών στις ιταλικές ΔΕΚΟ

Κόντρα για τους μισθούς των στελεχών στις ιταλικές ΔΕΚΟ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις προκαλεί στην Ιταλία η πρόθεση του νέου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να μειώσει τις αποδοχές που λαμβάνουν όσοι είναι διευθύνοντες σύμβουλοι ιταλικών επιχειρήσεων στις οποίες είναι μέτοχος το ιταλικό Δημόσιο. Οι αποδοχές αυτών των διευθυνόντων συμβούλων, όμως, είναι προκλητικά υψηλές και ο Ρέντζι δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας του.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, Μάουρο Μορέτι, ο οποίος κατά δημόσια δήλωσή του έχει ετήσιες αποδοχές 850.000 ευρώ, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση και προέβλεψε πως αν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και υλοποιηθεί η μείωση αυτή των μισθών, «οι ικανότεροι μάνατζερ μπορεί να εγκαταλείψουν το Δημόσιο και να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα». Ανταπαντώντας ο υπουργός Μεταφορών, Μασουρίτσιο Λούπι, τόνισε πως «αν ο κ. Μορέτι θέλει να φύγει και να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει». Παράλληλα, ο Ντιέγκο ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας υποδημάτων Tod’s και μέτοχος της ιδιωτικής εταιρείας σιδηροδρομικών συνδέσεων NTV, φάνηκε εξοργισμένος και σχολίασε πως «αν ο Μορέτι παραιτηθεί, θα τον συνοδεύσουν ευχαρίστως σπίτι όσοι επιβάτες των τρένων του αναγκάζονται να φτάνουν καθημερινά με καθυστέρηση στη δουλειά τους».

Σε ό,τι αφορά τις ιλιγγιώδεις αποδοχές διευθυνόντων συμβούλων σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, είναι ενδεικτικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εισπράττει 1.035.000 ευρώ ετησίως, όταν ο μισθός του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν υπερβαίνει τις 248.000 ευρώ ετησίως. Η σύγκριση δεν φαίνεται, πάντως, να πτοεί τον Μορέτι, που επιμένει ότι ο ομόλογός του στη Γερμανία έχει αποδοχές υπερτριπλάσιες από τις δικές του, ενώ επισημαίνει πως οι καλοί διευθύνοντες σύμβουλοι πολύπλοκων επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν ρίσκα κάθε μέρα. Χωρίς, άλλωστε, να απορρίπτει το δικαίωμα του κράτους να παρεμβαίνει και αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να υπάρχει παρέμβαση, ο Μορέτι επιμένει πως «είναι εσφαλμένο το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου μιας επιχείρησης με κύκλο εργασιών ύψους 10 δισ. ευρώ πρέπει να είναι οπωσδήποτε κατώτερος από τον μισθό του προέδρου της Δημοκρατίας». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα πως ο Ρέντσι θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του «με συνετό τρόπο».

Την αντιπαράθεση έκλεισε, προσωρινά τουλάχιστον, και πάλι ο Ματέο Ρέντσι δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στη μείωση των μισθών υψηλόβαθμων στελεχών, τονίζοντας ότι «πρόκειται για θέμα βασικής σημασίας που αφορά την κοινωνική ισότητα» και διευκρινίζοντας ότι «μας ενδιαφέρει η στήριξη και η επιδοκιμασία των ιταλικών οικογενειών. Κατέληξε, άλλωστε, να δηλώσει βέβαιος πως «ακόμη και ο Μορέτι, όταν θα δει πόσο θα ειναι το ποσοστό της μείωσης, θα συμφωνήσει τελικά μαζί μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή