Συνωστισμός για φθηνό δανεισμό

Συνωστισμός για φθηνό δανεισμό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετό έκδοσης χρέους βρίσκονται από την αρχή του έτους οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς σπεύδουν να επωφεληθούν από τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού τους που αντανακλά τις προσδοκίες των αγορών για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ενδεχομένως για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, οι αρχές έκδοσης χρέους έχουν αντλήσει κατά μέσο όρο το 29% του στόχου χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, ποσοστό που υπερβαίνει το αντίστοιχο όλων των προηγούμενων ετών από το 2010 και μετά. Ενδεικτική, όμως, της σπουδής με την οποία εκδίδουν χρέος οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία έχει εκδώσει ομόλογα με τα οποία έχει ήδη καλύψει σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2014.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η σημαντική αυτή αύξηση των εκδόσεων ομολόγων ενισχύει την αντοχή της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο νέων οικονομικών κραδασμών στη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, όμως, καταδεικνύει ότι οι όροι χρηματοδότησης της Ευρωζώνης εξακολουθούν να βελτιώνονται μολονότι έχουν προηγηθεί οι επανειλημμένες μειώσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Federal Reserve.

Αν και η άντληση χρηματοδότησης από τις αγορές κεφαλαίου είναι συνήθως εντατική στις αρχές του έτους, φέτος σημειώνεται κυριολεκτικά εκτίναξη των εκδόσεων ομολόγων. Υπερβαίνει τα προηγούμενα δύο έτη, οπότε ενθάρρυναν τις εκδόσεις ομολόγων έκτακτοι παράγοντες, όπως τα τριετή φθηνά δάνεια που χορηγούσε η ΕΚΤ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στους F.T., ο Χιου Γουόρθινγκτον, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων στην Barclays, αποδίδει την πυρετώδη αυτή δραστηριότητα έκδοσης ομολόγων στην προσπάθεια των τραπεζών να περιφρουρηθούν για την περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών στη διάρκεια του έτους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η κατάσταση στην αγορά είναι καλή εδώ και 12 με 18 μήνες αλλά στην πραγματικότητα οι τράπεζες σκέπτονται “πού ξέρεις τι μπορεί να συμβεί έπειτα από μήνες”». Οπως τονίζει ο ίδιος, «αν κοιτάξει κανείς τα επιτόκια με τα οποία εκδίδουν χρέος οι κυβερνήσεις, είναι φανταστικά χαμηλά».

Επενδυτικό καταφύγιο η Ε.Ε.

Τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντανακλά ο χρόνος ωρίμανσης του χρέους που αυτές εκδίδουν, περισσότερο και από τον φρενήρη ρυθμό με τον οποίο το εκδίδουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων Δημοσίου χωρών της Ευρωζώνης που έχουν εκδοθεί ώς τώρα μέσα στο τρέχον έτος είναι 8,7 έτη, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ήταν 7,4 έτη. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, τα ομόλογα της Ευρωζώνης καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που αναζητούν καταφύγιο, καθώς επικρατεί μεγάλη οικονομική αστάθεια σε άλλες περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα σε εκείνες που είχαν μέχρι προσφάτως την προτίμησή τους. Oπως επισημαίνει ο Eρικ Νίλσεν, οικονομολόγος της UniCredit, «η Ευρώπη έχει εντελώς αποκοπεί από τις αναδυόμενες αγορές και οι χώρες της αποτελούν πλέον σχεδόν επενδυτικό καταφύγιο». Ο ίδιος τονίζει, άλλωστε, πως «οι Αρχές έκδοσης χρέους κατέγραψαν την πτώση των αποδόσεων σε εκπληκτικά επίπεδα και δράττονται της ευκαιρίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή