Ενδείξεις επιβράδυνσης στις ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο

Ενδείξεις επιβράδυνσης στις ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη σε χαμηλούς ρυθμούς το α΄ τρίμηνο του 2014 για την αμερικανική οικονομία αντανακλούν τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων μέσα στο 2014 συγκριτικά με αρχικές προσδοκίες. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, δηλαδή προϊόντα όπως τοστιέρες ή αεροσκάφη που έχουν διάρκεια πάνω από μια τριετία, αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Φεβρουάριο, θέτοντας τέλος στην πτώση του τελευταίου διμήνου. Τον ίδιο μήνα, ωστόσο, οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά πλην του αμυντικού κλάδου υποχώρησαν απρόσμενα κατά 1,3% μετά την άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο, μια πτώση που αποδίδεται στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο.

Οι παραγγελίες των κεφαλαιουχικών αγαθών, δηλαδή προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων αγαθών, είναι ένα οικονομικό μέγεθος που παρακολουθείται στενά διότι απεικονίζει τα σχέδια των επιχειρήσεων στο μέλλον. Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν ως ισχυρή πιθανότητα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο του έτους από το 2,4% που είχε καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο του 2013. «Οι επενδύσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρές και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αισιοδοξία για κεφαλαιακές δαπάνες το 2014», δηλώνει ο Ομάρ Σαρίφ, οικονομολόγος της RBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή