Η Ουάσινγκτον εξετάζει πρόταση Σόρος για να πιέσει τη Μόσχα

Η Ουάσινγκτον εξετάζει πρόταση Σόρος για να πιέσει τη Μόσχα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση με σκοπό την άσκηση οικονομικής πίεσης στο Κρεμλίνο, την οποία παρουσίασε πρώτος προ ημερών ο Τζορτζ Σόρος, εξετάζουν ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί. Ο κ. Σόρος πρότεινε την αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου ως όπλο κατά της Ρωσίας, καθώς οι μαζικές πωλήσεις «μαύρου» χρυσού από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του σε πτώση κατά 12 δολάρια το βαρέλι και να αφαιρέσουν από το ρωσικό ΑΕΠ ποσοστό της τάξεως από 2% έως 4%. «Το ισχυρότερο όπλο κατά του Πούτιν βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ, καθώς η Αμερική θα μπορούσε να πουλάει τα αποθέματά της για να ρίξει τις τιμές», δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος στις 20 Μαρτίου.

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Φιλίπ Βερλέγκερ, που διετέλεσε σύμβουλος των κυβερνήσεων Φορντ και Κάρτερ, προτείνει στις ΗΠΑ να πωλούν καθημερινά 500.000 βαρέλια από τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα ώστε η συνεπακόλουθη μείωση των τιμών του πετρελαίου να κοστίσει στη Ρωσία 40 δισ. δολ. Ο Βερλέγκερ τονίζει πως η Αμερική «έχει άφθονο πετρέλαιο και δεν το χρειάζεται». Μολονότι έσπευσε να την απορρίψει ο υπ. Ενέργειας, Ερνεστ Μόνιτζ, η ιδέα εξετάστηκε αυτές τις ημέρες σε επιτροπή του Κογκρέσου. Το θέμα αφορά τα 696 εκατ. βαρέλια που διατηρούν οι ΗΠΑ σε υπόγειες δεξαμενές στο Τέξας και στη Λουιζιάνα. Τα αποθέματα αυτά δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1975 με την πετρελαϊκή κρίση και το εμπάργκο από τον αραβικό κόσμο, ώστε να περιφρουρήσουν την ενεργειακή επάρκεια των ΗΠΑ σε περίπτωση διακοπής στην προσφορά επί 90 ημέρες.

Οπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές της μάλλον ανορθόδοξης αυτής πρότασης, σήμερα οι ΗΠΑ είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους για 200 ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Πάντως, οι διαφωνίες αναλυτών του κλάδου με την επίμαχη πρόταση ποικίλλουν, με τον Τομ Φίνλον της Enmergy Analytics Group να εκτιμά πως ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου θα είναι μικρός και προσωρινός και τον Εντουαρντ Τσόου της Center for Strategic & International Studies της Ουάσιγκτον να επισημαίνει πως τα αποθέματα πετρελαίου υφίστανται για την κάλυψη τυχόν ελλείψεων στην προσφορά και όχι για τη χειραγώγηση των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή