Νέα αποζημίωση 17,9 δισ. δολ. από τη Lehman σε πιστωτές της

Νέα αποζημίωση 17,9 δισ. δολ. από τη Lehman σε πιστωτές της

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους 17,9 δισ. δολαρίων θα καταβάλει στους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου, η Lehman Brothers, η επενδυτική τράπεζα που με την κατάρρευσή της προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Θα είναι η πέμπτη καταβολή πληρωμής και έτσι το ποσό που έχει συνολικά καταβάλει η επενδυτική στους πιστωτές της θα φθάνει τα 80,4 δισ. δολάρια. Θα είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη πληρωμή μετά την πρώτη δόση ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, που κατέβαλε η εταιρεία μετά την έξοδό της από το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα στις 6 Μαρτίου του 2012, οπότε δεν έχει πλέον προστασία από τους πιστωτές της και υποχρεούται να τους αποζημιώσει.

Στο ποσό των 17,9 δισ. δολαρίων θα περιλαμβάνονται πληρωμές ύψους περίπου 11,7 δισ. δολαρίων προς τρίτες πλευρές και 5,1 δισ. δολάρια σε άλλους πιστωτές και εταίρους της τράπεζας. Περιλαμβάνονται επίσης 1,1 δισ. δολάρια για πρόσφατες αιτήσεις αποζημίωσης που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στις προηγούμενες πληρωμές. Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, θα ακολουθήσει έκτη πληρωμή περίπου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ρευστοποίησης της τράπεζας, που ενεκρίθη τον Δεκέμβριο του 2011, οι πιστωτές της Lehman θα λάβουν 18 σεντς ανά δολάριο μέχρι το 2016 που ισοδυναμεί με τελικό ποσό ύψους 65 δισ. δολαρίων. Ο νομικός σύμβουλος της Lehman, που ανέλαβε την πτώχευση της εταιρείας, εκτιμά, πάντως, πως η αποζημίωση αυτή ενδέχεται να φθάσει έως και τα 22 σεντς ανά δολάριο, καθώς αναμένεται ότι θα αυξάνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Lehman τα επόμενα τρία χρόνια, φθάνοντας περίπου τα 80 δισ. δολάρια. Από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, οπότε κατέρρευσε ηχηρά συμπαρασύροντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ’ επέκτασιν την παγκόσμια οικονομία, η Lehman έχει καταβάλει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε προμήθειες και έξοδα προς ειδικούς που ανέλαβαν την υπόθεσή της.

Σημειωτέον ότι στο τέλος Ιανουαρίου η Lehman είχε ρευστό και επενδύσεις συνολικού ύψους 19,2 δισ. δολαρίων. Στη διάρκεια του περασμένου έτους δαπάνησε περίπου 338,7 εκατ. δολάρια σε συμβουλές νομικής φύσης, διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης, αλλά και άλλες προμήθειες και έξοδα τα οποία είχε προχωρήσει το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή