Πότε θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους οι κεντρικές τράπεζες

Πότε θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους οι κεντρικές τράπεζες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του 2015 η Τράπεζα της Αγγλίας, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου να τα επαναφέρουν σε κανονικά επίπεδα, προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ.

Με την ύφεση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers να έχει τελειώσει πριν από πέντε χρόνια και την κρίση της Ευρωζώνης να έχει επίσης ολοκληρωθεί, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν λάβει πολλές κεντρικές τράπεζες δεν είναι πλέον αναγκαία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Berenberg Bank προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού το α΄ τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν η Fed και η ΕΚΤ το β΄ τρίμηνο του 2015. «Μέχρι το τέλος του 2015, το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ΗΠΑ και Βρετανία θα έχει ανέλθει στο 1% και στην Ευρωζώνη στο 0,75%. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει πρώτη φορά τα επιτόκια δανεισμού στο τέλος του 2014, ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, αντί να αυξήσει τα επιτόκια το β΄ τρίμηνο του 2015», αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο κ. Σμίντινγκ.

Στην πλέον πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Αγγλίας παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πιο γρήγορα απ’ όσο προσπάθησε να μας κάνει να πιστέψουμε. Η Fed έστειλε μάλλον αντικρουόμενα μηνύματα, ενώ η ΕΚΤ ενίσχυσε τη ρητορική της περί της ανάγκης να παραμείνουν τα επιτόκια δανεισμού στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Οι αλλαγές στη στρατηγική των τριών κεντρικών τραπεζών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να πιάνουν ξανά ή να υπερβαίνουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξής τους. Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο σταδιακή και αναμένεται να πιάσει τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά τις δύο άλλες οικονομίες στα μέσα του 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σμίντινγκ.

Αν και η ανάκαμψη των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι παρόμοια από πολλές απόψεις, η ανάγκη ανάληψης δράσης από την Τράπεζα της Αγγλίας επείγει περισσότερο εξαιτίας του υψηλότερου πληθωρισμού που έχει η Βρετανία και των πιέσεων στις τιμές ακινήτων, γεγονός που καθιστά την αγγλική αγορά ακινήτων πολύ πιο επιρρεπή στη δημιουργία «φούσκας», είναι η άποψη της Berenberg.

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του κ. Σμίντινγκ πως η ΕΚΤ δεν θ’ αργήσει ν’ αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πολύ μετά τη Fed, παρά το γεγονός ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης υπολείπεται κατά περίπου ένα χρόνο της αμερικανικής και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και η ανεργία πολύ υψηλότερη. «Απλοί οικονομικοί κανόνες υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο περισσότερο από τη Fed, με κάποια πιθανότητα για μείωση του επιτοκίου στο μεσοδιάστημα», λέει ο κ. Σμίντινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή