Πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Κριμαίας

Πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Κριμαίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά πλήγματα αρχίζουν να δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με προεξάρχουσες τις αυστριακές εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απηύθυναν έκκληση στις Bρυξέλλες να δείξουν προσοχή στην επιβολή κυρώσεων, ειδάλλως διακινδύνευαν είτε να χάσουν τις θυγατρικές τους στη Ρωσία είτε να είναι πλέον αδύνατον να δραστηριοποιηθούν εκεί. Πάντως, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο μέλλον, οι αναλυτές εκτιμούν πως η όποια δυτική τράπεζα με παρουσία στη ρωσική αγορά θα δει τα κέρδη της να συρρικνώνονται εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Η έκθεση ειδικά των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ομίλων στη Ρωσία εκτιμάται, κατά την Deutsche Bank, πως ανέρχεται συνολικά σε 194 δισ. δολάρια έναντι των 37 δισ. δολαρίων των αμερικανικών τραπεζών. Πάντως, οι αναλυτές προβλέπουν πως η ουκρανική κρίση ίσως πλήξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τρόπο απρόβλεπτο.

Για την Αυστρία, οι επιπτώσεις είναι οφθαλμοφανείς και υπαρκτές ήδη. Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι Raiffeisen Bank International και Bank Austria, μονάδα της ιταλικής UniCredit, έχουν εκτεταμένες δραστηριότητες σε Ρωσία και Ουκρανία. Συνολικά οι τράπεζες της Αυστρίας έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση (17 δισ. δολ.) στις εν λόγω αγορές αναλογικά με το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας τους. Εν τω μεταξύ, πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, οι αυστριακές τράπεζες ήδη είχαν δεχθεί κτυπήματα λόγω της ανόδου των επισφαλών δανείων και της μειωμένης κερδοφορίας τους στην Ανατολική Ευρώπη συνολικά. Αν και η διάθεση πιστώσεων εκ μέρους τους ήταν πολλές φορές υπερβολική, στην περίπτωση της Raiffeisen η επέκταση προς Ανατολάς την μεταμόρφωσε από μία βραδυκίνητη μεσαία τράπεζα. Σημειώνεται, τέλος, πως η τράπεζα ιδρύθηκε από τους Αψβούργους το 1862, οι οποίοι μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήλεγχαν τα εδάφη έως τη σημερινή Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή