Εκτός στόχου τα δημοσιονομικά μεγέθη στη Γαλλία

Εκτός στόχου τα δημοσιονομικά μεγέθη στη Γαλλία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γαλλική κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με την Κομισιόν, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Υστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης φαίνεται να επικρατεί σκεπτικισμός στους κύκλους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής.

Ηδη, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό υπέβαλε χθες την παραίτησή του, επιβεβαιώνοντας σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Εκτιμάται επίσης ότι ο πρόεδρος Ολάντ θα προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή φιλικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις για να ενισχύσει την απασχόληση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Το πιο αδύναμο σημείο της κυβέρνησης Ολάντ θεωρείται η ανεπάρκειά της στην καταπολέμηση της ανεργίας και η αναβλητικότητα στην προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την επιχειρηματικότητα στην εγχώρια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας υποχώρησε από το 4,9% του ΑΕΠ το 2012 στο 4,3% το 2013, δηλαδή είναι υψηλότερο από το 4,1% που αναμενόταν. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει παράταση διετίας στη Γαλλία για να δαμάσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ. Στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, η ίδια η Κομισιόν εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Γαλλία θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται για το 2013. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αναρριχήθηκε στο ρεκόρ του 93,5% του ΑΕΠ το 2013 αντί του 90,6% το 2012 και του 93,4% που στόχευε η κυβέρνηση. Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν, επίσης, οι δημόσιες δαπάνες. Εφθασαν το 57,1% του ΑΕΠ όταν τα φορολογικά έσοδα περιορίζονται στο 45,9%.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δρομολογήσει τη σταδιακή κατάργηση 30 δισ. ευρώ σε φόρους μισθωτών υπηρεσιών που επιβαρύνονται οι εργοδότες σε βάθος τριετίας. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση η απασχόληση, καθώς η ανεργία υπερβαίνει σήμερα το 10%. Πάντως, τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2013 που ανακοινώθηκαν για τα νοικοκυριά διαμορφώνουν μια απαισιόδοξη εικόνα για την οικονομία. Αφενός, η κατανάλωση έφθασε τα υψηλότερα επίπεδα διετίας κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου, με άνοδο 0,4%, που όμως αποδίδεται στην υποχώρηση των αποταμιεύσεων στο 15,2% από το 15,7% το τρίτο τρίμηνο. Αφετέρου, η καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,2% το δ΄ τρίμηνο του 2013, όταν οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 5,2% την ίδια περίοδο. Εν κατακλείδι, ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 0,3% το δ΄ τρίμηνο αντί συρρίκνωσης 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομικοί αναλυτές προδικάζουν ότι η γαλλική οικονομία δεν θα παρουσιάσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης άνω του 0,6% λόγω της αδύναμης κατανάλωσης και της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή