Εντείνεται η πίεση στην ΕΚΤ για νέα μέτρα

Εντείνεται η πίεση στην ΕΚΤ για νέα μέτρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αποδειχθεί χαμηλότερος από τις προσδοκίες κι ενώ επίκειται σε δύο ημέρες η τακτική συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η εκ νέου υποχώρηση του δείκτη στο 0,5% τον Μάρτιο εντείνει τον προβληματισμό και τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Αν και υποβαθμίζουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη τουλάχιστον σε μακροχρόνια βάση, εκφράζουν ανησυχία το ΔΝΤ και ο οίκος Moody’s, ενώ η τράπεζα Berenberg εκτιμά πως στην ΕΚΤ θα επικρατήσει αισιοδοξία για την ενίσχυση της ανάκαμψης και θα διατηρηθεί επί του παρόντος η ίδια στάση.

Με τον πληθωρισμό στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2007 και κάτω από το 1% για έκτο συναπτό μήνα κι ενώ η Τράπεζα έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τα συμβατικά μέσα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, το ΔΝΤ την καλεί έμμεσα να παρέμβει τονίζοντας διά στόματος Ρεζά Μογκαντάμ, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση. Ο ίδιος προειδοποιεί πως με τόσο χαμηλό πληθωρισμό δυσχεραίνεται η αντιμετώπιση του χρέους στην Ευρωζώνη. Εντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, έστω και όχι μακροχρόνιου, εκφράζει επίσης η Moody’s επικαλούμενη τη δυσοίωνη εμπειρία της Ιαπωνίας. Μολονότι το βασικό της σενάριο προβλέπει επιτάχυνση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια μέχρι να φθάσει στο 1,8% το 2018, η Moody’s θεωρεί πιθανό ένα συνδυασμό χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Προειδοποιεί, έτσι, πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα μειώνονται τα έσοδα των κυβερνήσεων και θα αυξάνονται τα χρέη τους. Από την πλευρά της, η Berenberg εκτιμά πως η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού αυξάνει μεν τις πιθανότητες περαιτέρω χαλάρωσης από πλευράς της ΕΚΤ, αλλά θεωρεί πως η Τράπεζα θα διατηρήσει την ίδια θέση στη συνάντησή της την Πέμπτη καθώς φαίνεται να ενδυναμώνει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Τονίζει, πάντως, πως η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δείκτη μειώνει τις πιθανότητες να επιστρέψει στον στόχο του 1% που έχει θέσει η ΕΚΤ για το τρέχον έτος και να ανακάμψει σε επίπεδα κοντά στο 2% έως τα τέλη του 2016.

Υπαναχώρηση Βάιντμαν

Στη γνώριμη σκληρή του στάση κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής φαίνεται να επιστρέφει ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, που την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίασε όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων ή να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια. Σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπεραντιδράσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, καθώς αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών της ενέργειας και μάλλον θα είναι προσωρινή. Τόνισε πως δεν διαφαίνεται αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη και πως «η νομισματική πολιτική πρέπει να αντιδράσει μόνο αν σημειωθούν δευτερογενείς επιπτώσεις» με συνεχείς μειώσεις των τιμών. Ο ομόλογός του της τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει παρέλθει η ύφεση στην Ευρωζώνη, που το τρέχον έτος θα σημειώσει ανάπτυξη. Σύμφωνα, άλλωστε, με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προεξοφλεί οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια το 2015 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,25% στα οποία τα έχει μειώσει από τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή