Επτά εκατομμύρια Αμερικανοί στο Obamacare

Επτά εκατομμύρια Αμερικανοί στο Obamacare

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, γνωστού ως Obamacare, με τους αρμοδίους της αμερικανικής κυβέρνησης να εκτιμούν πως ο αριθμός ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια άτομα, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο της κυβέρνησης. Η επιτυχία του Obamacare ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τους Ρεπουμπλικανούς να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του. Η επιτυχής εφαρμογή του Οbamacare απασχολεί τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών αυτόν τον Νοέμβριο.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, κάθε Αμερικανός πολίτης πρέπει να είναι ασφαλισμένος. Ειδάλλως, επιβαρύνεται με πρόστιμο. Επειδή, όμως, το εγχείρημα αυτό είναι πρωτόγνωρο στις ΗΠΑ, έχουν υπάρξει αρκετά τεχνητά εμπόδια στην εφαρμογή του. Οπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Bloomberg, το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών κατέρρευσε δύο φορές τη Δευτέρα, που ήταν η τελική προθεσμία για το πρώτο στάδιο των εγγραφών. Θα υπάρξει δεύτερο τον Νοέμβριο.

Προς το παρόν, περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν ανασφάλιστοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO). Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, πάνω από έξι εκατομμύρια ενεγράφησαν σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα ενώ ακόμη 3,4 εκατομμύρια πολίτες συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα Medicaid, που απευθύνεται στους φτωχότερους της χώρας.

«Τα προβλήματα με το πρόγραμμα δεν έχουν λήξει», επισημαίνει ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. «Είναι ένα περίπλοκο πρόγραμμα που δεν ολοκληρώνεται μόνο στο στάδιο της εγγραφής. Θα πρέπει οι πολιτείες να συντονιστούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οπότε υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι που θα μπορούσε να αποτύχει η όλη διαδικασία», προσθέτει ο ίδιος στη συνέχεια. Το ομοσπονδιακό κράτος έχει αναλάβει την εποπτεία του ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφών σε 36 πολιτείες, ενώ 14 πολιτείες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ιστοσελίδες.

Αρκετοί ασφαλισμένοι έχουν εκφράσει παράπονα για το ύψος των ασφαλίστρων, ενώ υπάρχουν φόβοι αύξησης του κόστους υπαρχόντων συμβολαίων. Αρκετές αγορές ή ανταλλακτήρια ασφαλειών, που προσφέρουν διάφορες επιλογές συμβολαίων, έχουν ήδη προειδοποιήσει για αύξηση του αντιτίμου σε διψήφια νούμερα στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Πάντως, η συμμετοχή άνω των επτά εκατομμυρίων Αμερικανών στο Obamacare αποτέλεσε θετική εξέλιξη για τον πρόεδρο Ομπάμα, διότι έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος για το 2014, παρά τα τεχνητά προβλήματα. Ωστόσο, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν εάν το Obamacare θα ωφελήσει πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. «Είναι πολύ καλή εξέλιξη, αλλά δεν νομίζω να παίζει καθοριστικό ρόλο στη δυναμική της κυβέρνησης», σχολιάζει ο Τζιμ Μάνλεϊ, πρώην σύμβουλος του Δημοκρατικού Χάρι Ριντ, μέλους της Γερουσίας στο Κογκρέσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή