Αποδόσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις κινήσεις της Λιβύης και την απεμπλοκή των πετρελαϊκών της εξαγωγών διαμόρφωσαν τις συνθήκες στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent χθες το πρωί ενισχύθηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα πενταμήνου λόγω του προβληματισμού ότι η κυβέρνηση της Λιβύης και οι δυνάμεις των ανταρτών δεν θα αποκαταστήσουν την εξαγωγική διαδικασία. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης παρέμενε σταθερή λόγω ενδείξεων χαμηλότερης ζήτησης. Συγκεκριμένα, το Brent ανήλθε 0,6% (62 σεντς) στα 104,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ  το αργό υποχώρησε ελαφρώς κατά 55 σεντς στα 99,07 δολάρια το βαρέλι. Αν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη επηρεάζουν άμεσα την τιμή του Brent, oι συναλλασσόμενοι στην αγορά έχουν συνηθίσει να συνάπτονται συμφωνίες, οι οπoίες στη συνέχεια διαλύονται.

Κοντά στα 1.300 δολάρια η τιμή του χρυσού

Στα τέλη της εβδομάδας ο χρυσός περιόρισε τις απώλειές του των προηγούμενων ημερών. Το επενδυτικό κλίμα ήταν ευνοϊκό λόγω των αναμενόμενων θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας θα ήταν ο ταχύτερος στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γιέλεν, τόνισε πως η ακόμα εξασθενημένη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ φανερώνει πως η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ενδεχομένως να είναι αναγκαία για κάποιο διάστημα. Τον προηγούμενο μήνα η Fed είχε αναφέρει πως ίσως έως το φθινόπωρο να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων και έξι μήνες αργότερα να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Κατά τις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, η τιμή του χρυσού είχε ανέλθει 0,4% στα 1.292,31 δολάρια η ουγγιά, όταν τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας είχε απώλειες της τάξεως του 0,2%. Την 1η Απριλίου είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα των τελευταίων επτά εβδομάδων στα 1.277,79 δολάρια η ουγγιά. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως κατά το παρελθόν έτος η μεγαλύτερη αγοράστρια χρυσού ήταν η Κίνα. Εφέτος μετά την πτώση των τιμών αναμένεται εκ νέου το αγοραστικό της ενδιαφέρον.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Συνεχίσθηκε το ράλι των ελληνικών ομολόγων στον απόηχο της έγκρισης της δόσης από το Eurogroup αλλά και της άμεσης εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times προσδιόρισε την έξοδο της χώρας την επόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου για την άντληση κεφαλαίων έως 3 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων το μεσημέρι της Τετάρτης υποχώρησε έως και τις 448,713 μονάδες βάσης. Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυτή την εβδομάδα υπερέβη τα 50 εκατ. ευρώ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 72,50 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 79,30 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,11%. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,08 λεπτά του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή