ΕKT: Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη χρήση μη συμβατικών μέσων

ΕKT: Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη χρήση μη συμβατικών μέσων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια, με αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να παραμένουν αμετάβλητα στο 0,25%, 0,75% και 0,00% αντίστοιχα. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ανάληψη δράσεων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ομόφωνο στο ενδεχόμενο υιοθέτησης –εάν χρειαστεί– μη συμβατικών μέτρων, όπως η εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ενώ το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσε επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το ρίσκο για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού παραμένει περιορισμένο και η Κεντρική Τράπεζα αναμένει τις ανακοινώσεις περαιτέρω στοιχείων προκειμένου να διαμορφώσει μια πιο συγκεκριμένη άποψη για την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της EKT, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν εισέλθει σε ανοδική πορεία στη συνέχεια και ανέλθει κοντά στο 2,0% μέχρι το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι ο σημαντικότερος στόχος νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι η διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας τιμών σε επίπεδα όχι υψηλότερα του 2,0%. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 0,5% ετησίως τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αγορά ανέμενε ότι ενδεχόμενη μείωση θα περιοριζόταν στο 0,6%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για όσο χρονικό διάστημα θεωρηθεί αναγκαίο, καθώς και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα τρέχοντα ή ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ για ενδεχόμενη υιοθέτηση μη συμβατικών μέτρων, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά υποχωρώντας στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή στα 1,3680 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή