Ο τριετής πόλεμος Apple – Samsung

Ο τριετής πόλεμος Apple – Samsung

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Samsung βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι, στο πλαίσιο της παρατεταμένης δικαστικής τους διαμάχης με επίκεντρο τα πνευματικά δικαιώματα στα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones). Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε η νέα φάση των ακροάσεων, στη διάρκεια των οποίων η Apple θα εκθέσει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος της Samsung, επιδιώκοντας να επιβληθεί απαγόρευση πωλήσεων σε μοντέλα έξυπνων τηλεφώνων (όπως π.χ του Galaxy S III) της ανταγωνίστριάς της.

Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει και η Samsung. Θα πρέπει να αναφερθεί πως σε τέτοια αντιπαράθεση οι Apple και Samsung βρίσκονται τα τελευταία τρία χρόνια, με εκατέρωθεν κατηγορίες για αντιγραφή πατεντών προς χρήση τους σε έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες. Μέχρι στιγμής έχουν επιδικαστεί ως αποζημίωση της πρώτης από τη δεύτερη άνω των 900 εκατ. δολ.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 930 εκατ. επιδικάστηκε από τη δικαστή Λούσι Κοχ σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο το 2012. H Apple τότε δεν είχε κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να επιβληθεί στη νοτιοκορεατική Samsung απαγόρευση πωλήσεων. Εκ των προτέρων η Apple για να στηρίξει το αίτημά της είχε υποβάλει στο δικαστήριο έρευνα σχετικά με τη ζήτηση, η οποία δημιουργείται μέσω και εξαιτίας των επιμέρους χαρακτηριστικών ενός έξυπνου τηλεφώνου. Κατά την Apple, η Samsung έχει αντιγράψει ορισμένα από τα εν λόγω χαρακτηριστικά. Στην τωρινή δίκη η εταιρεία, που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς, έχει στα χέρια της νέα έρευνα με πρόσθετη ανάλυση των επίμαχων δεδομένων. Σε αυτήν καταγράφεται το πώς τα -κατοχυρωμένα ως πατέντες- χαρακτηριστικά των έξυπνων τηλεφώνων της Apple διαμορφώνουν την καταναλωτική ζήτηση. Με αυτό ως οδηγό οι συντάκτες της έρευνας προβαίνουν σε μια ποσοτική αξιολόγηση του ποσοστού της πελατείας, που δυνάμει θα έχανε η Samsung εάν τα δικά της προϊόντα στερούνταν των ειδικών χαρακτηριστικών.

Από τη δική της πλευρά η Samsung κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτρέψει την Apple να υποβάλει στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία από την έρευνα αγοράς. Η Samsung, ακριβώς όπως και η Apple, κατηγορεί την αντίπαλό της ότι έχει παραβιάσει δύο από τις πατέντες της και επιδιώκει απαγόρευση στις πωλήσεις του έξυπνου τηλεφώνου iPhone 5 της Apple με λειτουργικό πρόγραμμα iOS. Τα smartphones της Samsung χρησιμοποιούν το λειτουργικό πρόγραμμα Android, το οποίο ανέπτυξε η Google. Η δίκη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται πως θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή