Τις συνέπειες του «τυπώματος» εξετάζει η ΕΚΤ

Τις συνέπειες του «τυπώματος» εξετάζει η ΕΚΤ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προσομοιώσει τις επιπτώσεις που θα είχε στον πληθωρισμό η αγορά περιουσιακών στοιχείων ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στη διάρκεια ενός χρόνου. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, την περασμένη Πέμπτη ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα πως ίσως χρειαστεί η αγορά περιουσιακών στοιχείων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να παραμένει σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 2%, ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θ’ αρχίσει να τυπώνει νέο χρήμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ χρησιμοποιώντας διαφορετικά μοντέλα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 τρισ. ευρώ σε διάστημα ενός χρόνου θα αύξαναν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης από 0,2% μέχρι 0,8%, ανάλογα με το μοντέλο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης μόλις στο 0,5% τον Μάρτιο, ενέτεινε τις ανησυχίες πολλών ότι η Ευρωζώνη ακόμη και αν αποφύγει τον αρνητικό πληθωρισμό, είναι πιθανό να περάσει από παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του χρέους πολλών υπερχρεωμένων χωρών στον ευρωπαϊκό Νότο. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο η ΕΚΤ ν’ αγοράσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 τρισ. ευρώ εφόσον η επίδραση των αγορών είναι να ενισχυθεί ο πληθωρισμός μόλις κατά 0,2%. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας υπολογίζει πως οι αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 242 δισ. ευρώ μεταξύ Μαρτίου 2009 και Φεβρουαρίου 2010 αύξησαν τον πληθωρισμό από 0,75% μέχρι 1,5% και το πραγματικό ΑΕΠ από 1,5% μέχρι 2%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, ποσοστό 40% των ερωτηθέντων οικονομολόγων απάντησε ότι η ΕΚΤ θ’ αρχίσει ν’ αγοράζει περιουσιακά στοιχεία εντός του έτους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρεί ότι αυτό θα γίνει μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Τέλος, μιλώντας χθες ο κ. Ντράγκι κάλεσε την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα προσαρμογής να εντείνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου «να δημιουργήσουν τη βάση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ασαφές το χρονοδιάγραμμα

Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης δήλωσαν χθες ότι μπορεί η ΕΚΤ να προετοιμάζεται για αγορές περιουσιακών στοιχείων, εκτίμησαν πάντως ότι ακόμη αργεί αυτή η στιγμή. «Από τη θεωρητική συμφωνία μέχρι την εφαρμογή των επιχειρήσεων ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς», δήλωσε ο κ. Ιβ Μερς, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, προειδοποίησε ότι ένα οικονομικό σοκ (όπως η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία, βλ. σελ. 7) θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό (επισπεύδοντας την ανάληψη δράσης), τόνισε όμως ότι η ΕΚΤ θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο. Ο κ. Μερς και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Εβαλντ Νοβότνι, δήλωσαν πως θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να αγοράσει τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια από τις τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τον δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελικά τον πληθωρισμό. Ο κ. Μερς άφησε να εννοηθεί ότι εντός της εβδομάδος η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση για τους νέους κανόνες που θα διέπουν την αγορά τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή