Δοκίμιο-βόμβα για το Βrexit ταράζει το Σίτι

Δοκίμιο-βόμβα για το Βrexit ταράζει το Σίτι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλεί στο Σίτι του Λονδίνου αλλά και στους επενδυτές η προοπτική μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) ειδικά υπό το πρίσμα του δημοψηφίσματος του 2017, το οποίο έχει υποσχεθεί στο εκλογικό σώμα της χώρας ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο επίκεντρο της ιδιαίτερα έντονης συζήτησης μεταξύ φιλοευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία βρέθηκε και η βράβευση δοκιμίου από υψηλόβαθμο κρατικό λειτουργό με θέμα τις μεθόδους εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Ο διαγωνισμός είχε διοργανωθεί από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων. Ο Ιαν Μάνσφιλντ, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα προώθησης του επιχειρείν στη βρετανική πρεσβεία στη Μανίλα των Φιλιππίνων, συνέγραψε δοκίμιο, στο οποίο επισημαίνει πως εάν υπάρξει Brexit, είναι εφικτό η Βρετανία να συνεχίσει να ευημερεί, παραμένοντας ανοιχτή στον κόσμο. Οι κριτές προέβαλλαν ιδιαίτερα τις ιδέες του για το πώς θα διασφαλιστεί ότι το εμπόριο της Βρετανίας δεν θα ζημιωθεί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η δημοσίευση αυτού του κειμένου θα προκαλέσει την οργή των προϊσταμένων του κ. Μάνσφιλντ, διότι παραβίασε τους κανονισμούς, που ισχύουν για τους κρατικούς λειτουργούς, δημοσιοποιώντας τις προσωπικές του θέσεις. Το ακόμα σοβαρότερο, όμως, έγκειται στο ότι το κείμενο αυτό υπονομεύει την επίσημη βρετανική πολιτική: η κυβέρνηση των Συντηρητικών και η αντιπολίτευση των Εργατικών συγκλίνουν στο ότι η Ε.Ε. έχει μείζονα σημασία για προσέλκυση επενδύσεων στη Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα του 2017.

Από τη δική τους πλευρά οι παράγοντες των χρηματοπιστωτικών ομίλων και της αγοράς του Λονδίνου εκτιμούν πως η όποια απειλή προς τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. συνιστά απειλή στο βρετανικό επιχειρείν συνολικά. Αν και ορισμένες φορές τα στελέχη των βρετανικών τραπεζών δυσανασχετούν με σειρά μέτρων, που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες, όπως το πρόσφατο όριο στα μπόνους τους, το 84% των επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού κλάδου θέλουν τη Βρετανία εντός Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή