Η εντυπωσιακή επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η εντυπωσιακή επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα πραγματοποιεί μια εκπληκτική χρηματοπιστωτική ανάκαμψη. Πριν από δύο χρόνια η χώρα φαινόταν ότι κατευθύνεται προς την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Τώρα επιστρέφει στις χρηματαγορές μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία μόλις τώρα αρχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που είχε ξεπεράσει το 30% μετά την αναδιάρθρωση χρέους πριν από δύο χρόνια, τώρα είναι στο 6,2%. Δύο από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας άντλησαν κεφάλαια 3 δισ. ευρώ τις προηγούμενες εβδομάδες, και η Eurobank ετοιμάζεται να ακολουθήσει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. αυτό τον μήνα. Η αλλαγή κλίματος στις αγορές οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες: στην υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πριν από δύο χρόνια, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να σώσει το ευρώ και στην πιο πρόσφατη διακοπή του ειδυλλίου μεταξύ των επενδυτών και των αναδυόμενων αγορών, γεγονός που στέλνει όσους αναζητούν ευκαιρίες σε μέρη όπως η Ελλάδα.

Τούτων λεχθέντων, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά εξέπληξε τους παρατηρητές στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και εκτός, με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν οι προκάτοχοί του. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, κάτι που αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 180% του ΑΕΠ, αλλά δεν βαρύνει τόσο πολύ όσο φαίνεται, διότι η πλειονότητά του βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων κρατών, καθώς τα επιτόκια είναι λίγο πάνω από το 2% και διότι η αποπληρωμή τους θα αρχίσει το 2022 και θα διαρκέσει 20 χρόνια. Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη που οι επενδυτές φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν πενταετή ελληνικά ομόλογα. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους πιστωτές της της Ευρωζώνης κατά τις συζητήσεις που θα αρχίσουν σε ένα μήνα. Ενα θετικό αποτέλεσμα θα περιελάμβανε τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, την παραμονή των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά ακόμη πέντε έτη.

Η έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό χάσμα για τα επόμενα χρόνια. Δεν υπονοώ πως η Ελλάδα άφησε πίσω της τα προβλήματα. Περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο και προκειμένου η ανεργία να μειωθεί σε αποδεκτό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η οικονομία θα πρέπει ν’ αναπτύσσεται για πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την πολιτική. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κλονίστηκε όταν δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που έδειχνε τον προσωπάρχη του πρωθυπουργού να συνομιλεί με τον εκπρόσωπο Τύπου του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. Ο βοηθός, ο οποίος έχει παραιτηθεί στο μεταξύ, λέει ότι δύο υπουργοί είπαν στον εισαγγελέα να συλλάβει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Οι υπουργοί αρνήθηκαν το γεγονός και η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι θα πέσει. Αν, όμως, πέσει, μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν λιγότερο φιλική προς τους επενδυτές. Τούτων λεχθέντων, η νέα έκδοση ομολόγων αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή