Επιπλέον κριτήρια των ΗΠΑ για την κεφαλαιακή επάρκεια

Επιπλέον κριτήρια των ΗΠΑ για την κεφαλαιακή επάρκεια

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν του κατώτατου ορίου για τη μόχλευση των τραπεζών που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ αυτήν την Τρίτη, πρόκειται να υιοθετηθούν πρόσθετοι κανόνες από τη «Βασιλεία ΙΙΙ» αφού θα έχουν οριστικοποιηθεί από την επιτροπή της Βασιλείας έως τα τέλη του έτους. Πλην του κανόνα για τη μόχλευση των τραπεζών, δηλαδή την επιβολή κατώτατου ορίου για την έκθεσή τους σε δανειακά κεφάλαια έναντι του ενεργητικού τους, αναμένεται να επιβληθούν αυστηρά κριτήρια για τη ρευστότητά τους αλλά και τη διαπραγμάτευση παραγώγων. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 κατέστη σαφές ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα παράγωγα είτε άμεσα είτε έμμεσα, δηλαδή μέσω θυγατρικών, θα πρέπει να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενες απώλειες από τους αντισυμβαλλομένους.

Οι τράπεζες θα πρέπει να κατανέμουν κεφάλαια ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι αντισυμβαλλόμενοι στις αγορές παραγώγων, σύμφωνα με πρόταση της «Βασιλείας ΙΙΙ». Στη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες με δραστηριότητα στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα ανακάλυψαν με επιζήμιο τρόπο ότι ο αντισυμβαλλόμενος, ο οποίος ήταν η American International Grouρ (AIG), είχε πολύ κακή πιστωτική ποιότητα, δηλαδή δεν διέθετε τα κεφάλαια για να καλύψει συμβόλαια που είχε πουλήσει σε αυτές, αναγκάζοντας το κράτος για εγγυηθεί γι’ αυτά. Οπως επισημαίνουν οι Νew York Times, η «Βασιλεία ΙΙΙ» θα κάνει τις τράπεζες να σκεφθούν «δύο φορές» εάν τα παράγωγα αξίζουν την ανάληψη μεγάλου κινδύνου. Η αγορά παραγώγων αποτιμάται σήμερα στα 693 τρισ. δολάρια, ενώ τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά την κρίση του 2007-09 αλλά και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή