Μπροστά σε τολμηρές αποφάσεις η Blackberry

Μπροστά σε τολμηρές αποφάσεις η Blackberry

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα πράγματα στην επιχείρησή σου δεν πηγαίνουν καλά, μπορεί να κληθείς να λάβεις πολύ τολμηρές αποφάσεις. Ενδεχομένως σε αυτό το σημείο καμπής να βρέθηκε ο Τζον Τσεν, διευθύνων σύμβουλος της εμβληματικής Blackberry με τα ομώνυμα κινητά τηλέφωνα, τα οποία είχαν επινοήσει τη φιλοσοφία του «έξυπνου τηλεφώνου» πολύ πριν αυτό κατακλύσει την αγορά. Σήμερα, όμως, καθώς η εταιρεία έχει σοβαρά θέματα επιβίωσης και εμφανίζει ζημίες, ο κ. Τσεν εξετάζει το ενδεχόμενο να απομονώσει τις δραστηριότητες κατασκευής κινητών τηλεφώνων. «Εάν δεν μπορώ να εξασφαλίσω κέρδη από την κατασκευή κινητών, θα αποχωρήσω από τη συγκεκριμένη αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της Blackberry. Το οικονομικό έτος 2011 και σε εποχές ακμής, η Blackberry διέθεσε στη διεθνή αγορά περί τα 52,3 εκατ. συσκευές, ενώ το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος διέθεσε λιγότερα από 2 εκατομμύρια τηλέφωνα.

Κατά τον Τζον Τσεν, θα μπορούσε η εταιρεία, πάντως, να εμφανίσει κερδοφορία ακόμα και με σταθερές πωλήσεις 10 εκατομμυρίων τεμαχίων τον χρόνο.

Ενα άλλο ενδεχόμενο, το οποίο εξετάζει, είναι να προωθήσει εξαγορές μικρών μονάδων, ώστε η εταιρεία του να επωφεληθεί από τις δραστηριότητες στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Τζον Τσεν θα διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε κλάδους οι οποίοι υπάγονται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο –περίθαλψη, χρηματοπιστωτικά και νομικές υπηρεσίες– και απαιτούν ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες τους και στη διακίνηση των δεδομένων τους. «Αυτό δεν σημαίνει πως έχω έτοιμο το εναλλακτικό σενάριο για την απεξάρτηση της Blackberry από τα κινητά, ωστόσο χρειάζεται να τα αντικαταστήσω ως πηγή εσόδων», διευκρίνισε ο Τζον Τσεν. Είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί όλη την τεχνογνωσία που έχει η εταιρεία του στην εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και λογισμικού. Πώς μπορεί να κάνει αλλιώς; Στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων το μερίδιο αγοράς της Blackberry στις ΗΠΑ ήταν απολύτως μηδενικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή