Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η είδηση πως τον Μάρτιο μειώθηκαν περαιτέρω τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Κίνας κατατείνει σε επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο και συνεπακόλουθη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Η είδηση συνέπεσε, άλλωστε, με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που φέρει τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ να έχουν αυξηθεί και να φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 1976. Το υπουργείο ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης κατέστη δυνατή η άντληση πετρελαίου εγκλωβισμένου σε πετρώματα των ΗΠΑ. Ετσι, το αργό υποχωρούσε χθες το απόγευμα στα 103,17 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent, που αποτελεί τιμή αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών παγκοσμίως, υποχωρούσε στα 127,29 δολ. το βαρέλι.

Σημάδια αποδυνάμωσης για τον χρυσό

Ο χρυσός την εβδομάδα που πέρασε, έδειξε σημάδια αποδυνάμωσης, καθώς το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από τη βραδύτερη ζήτηση στην Κίνα, τις ανησυχίες για τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία. Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά δύο εβδομάδων. Σημειωτέον πως την Πέμπτη ο χρυσός ανήλθε στα 1.324,61 δολάρια η ουγγιά, επίπεδα τα οποία είναι τα υψηλότερα από τις 24 Μαρτίου. Στις 23 Μαρτίου είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, στα οποία φαινόταν πως οι συμμετέχοντες αξιωματούχοι διατείνονταν πως είναι υπερβολικές οι προβλέψεις για αύξηση επιτοκίων. Κατά τους αναλυτές, η φυσική ζήτηση από την Κίνα για το πολύτιμο μέταλλο παραμένει περιορισμένη, προσθέτοντας ότι όταν το δολάριο εξασθενεί, ο χρυσός παρουσιάζει ενίσχυση. «Οπότε, εάν βραχυπροθέσμως δεν αυξηθεί το βασικό επιτόκιο δολαρίου από τη Fed, τότε οι αγορές θα αγοράσουν χρυσό ως ασφαλή επιλογή σε συνθήκες παρατεταμένης έντασης στην Ουκρανία», παρατηρεί ο Τομ Πράις, αναλυτής της UBS. Τέλος, χθες στο Λονδίνο ο χρυσός απώλεσε 0,2% στα 1.316,95 δολ. η ουγγιά.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H επιτυχής έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου το πρωί της Πέμπτης διατήρησε το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η αξία των συναλλαγών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων πραγματοποίησε νέο ρεκόρ και διολίσθησε στις 435 μονάδες βάσης, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης διαμορφώθηκε στις 450 μονάδες βάσης. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 73,50 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 80,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 5,90%. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,90 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου να ανέρχεται σε 1,53%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή