Η Φινλανδία κινδυνεύει να χάσει τα τρία Α

Η Φινλανδία κινδυνεύει να χάσει τα τρία Α

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις τρεις χώρες της Ευρωζώνης που διατηρούν ακόμη την ανώτερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών Α, η Φινλανδία, κινδυνεύει να υποβαθμισθεί και να δει τη συνεπακόλουθη αύξηση στο κόστος δανεισμού της. Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες την προοπτική της σκανδιναβικής χώρας από σταθερή σε αρνητική επικαλούμενος την αποδυνάμωση της οικονομίας της και την πολιτική κρίση. Ακολούθησε διεύρυνση των spreads των δεκαετών φινλανδικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της να σημειώνουν άνοδο στο 1,839% από το 1,830% στο οποίο είχαν κλείσει την Πέμπτη. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,522%, το spread ανάμεσα στα φινλανδικά και τα γερμανικά ομόλογα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπδα από τις 25 Μαρτίου, ενώ αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν την περαιτέρω διεύρυνσή του.

Η S&P επιβεβαίωσε τη βαθμολογία των τριών Α για τη Φινλανδία, αλλά τόνισε πως δίνει μία στις τρεις πιθανότητες να την υποβαθμίσει μέσα στα επόμενα δύο έτη. Αν και μαζί με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο αποτελούν πλέον τη μειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης με βαθμολογία τριών Α, η Φινλανδία αγωνίζεται να ανακάμψει οικονομικά μετά μια ύφεση δύο ετών που οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φινλανδικές χαρτοβιομηχανίες και βιομηχανίες ηλεκτρονικών. Επαπειλείται, άλλωστε, κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινενβ να έχει προαναγγείλει την παραίτησή του για τον Ιούνιο και άλλα μέλη της κυβέρνησης να προτίθενται να εγκαταλείψουν σύντομα. Σχολιάζοντας, ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη να προχωρήσει στις απαιτούμενες σκληρές επιλογές. Η S&P προβλέπει πως η φινλανδική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη κατά μέσον όρο 1% το διάστημα 2014- 2016 ενώ έχει προηγηθεί ανάπτυξη 1,4% το περασμένο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή